ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 5 sztukmargaryna 0,5 kostekcukier 225 gramówcytryna 1 sztukkasza manna 75 gramówbudyń waniliowy 1 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychtwarożek 750 gramówśmietana kremówka 200 gramówsól 1 szczyptamorele 16 sztukcukier puder 2 łyżek stołowychlistki mięty według uznaniaWykonanie:Umyte morele naciąć, sparzyć we wrzątku, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, przekroić na pół i wyjąć pestki. Margarynę utrzeć z cukrem, sokiem i skórką z cytryny na gładki krem. Dodać kolejno żółtka oraz wsypać partiami kaszę manną wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wlać kolejno twaróg i kremówkę. Białka ubić z solą na sztywno i w 2-3 porcjach dodać do masy serowej, wymieszać. Przełożyć do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną, wygładzić. Poukładać na wierzchu morele, lekko dociskając. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut, wystudzić. Zimne posypać cukrem pudrem . Przed podaniem pokroić na kwadraty i udekorować listkami mięty. Podawać z bitą śmietaną lub lodami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: