Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
margaryna 0,5 kostek
cukier 225 gramów
cytryna 1 sztuk
kasza manna 75 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
twarożek 750 gramów
śmietana kremówka 200 gramów
sól 1 szczypta
morele 16 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowychlistki
mięty według uznaniaWykonanie:Umyte
morele naciąć, sparzyć we wrzątku, przelać zimną
wodą i obrać ze skórki, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Margarynę utrzeć z
cukrem,
sokiem i
skórką z cytryny na gładki krem. Dodać kolejno
żółtka oraz wsypać partiami
kaszę manną wymieszaną z
budyniem i
proszkiem do pieczenia. Wlać kolejno
twaróg i kremówkę.
Białka ubić z
solą na sztywno i w 2-3 porcjach dodać do masy serowej, wymieszać. Przełożyć do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
kaszą manną, wygładzić. Poukładać na wierzchu
morele, lekko dociskając. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut, wystudzić. Zimne posypać
cukrem pudrem . Przed podaniem pokroić na kwadraty i udekorować listkami
mięty. Podawać z
bitą śmietaną lub
lodami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: