ßßß Cookit - przepis na Najłatwiejsze ciasto z morelami

Najłatwiejsze ciasto z morelami

nazwa

Wykonanie

Lato kusi nas różnymi kolorami... Stragany pełne są soczystych i aromatycznych owoców... Które wybrać, na jakie się zdecydować ? Dziś to trudny wybór, ale lato to słońce, a słońce to różne odcienie pomarańczu, więc dziś będzie wpis z morelami w tle. Dlaczego w tle ? Dlatego, że głównym bohaterem będzie ciasto, najprostsze ze wszystkich, czyli ciasto ucierane. Wystarczy tylko utrzeć razem wszystkie składniki. Do ciasta ucieranego warto użyć malaksera lub robota, wtedy ciasto dosłownie robi się nam samo.
Jednym ze składników ciasta ucieranego jest oczywiście tłuszcz. Ja do ciasta ucieranego używam kostki do pieczenia Kasia, która jest doskonała do ciast. Tak więc dziś na blogu przepis na ciasto morelowe z Kasią .
Musimy tylko pamiętać o jednym: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, w innym przypadku ciasto może się ściąć. Na pewno uda się każdemu, nawet temu mało wprawnemu kucharzowi. To co, zabieramy się do pracy ?
Więcej inspiracji na słodkości z owocami znajdziecie na www.mojeciasto.pl .
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm.
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
4 jajka
1 kostka do pieczenia Kasia
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 jednej cytryny
700 g moreli
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Ważne : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową
Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu.
Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się już upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/najatwiejsze-ciasto-z-morelami.html