Wykonanie

Lato kusi nas różnymi kolorami... Stragany pełne są soczystych i aromatycznych
owoców... Które wybrać, na jakie się zdecydować ? Dziś to trudny wybór, ale lato to słońce, a słońce to różne odcienie
pomarańczu, więc dziś będzie wpis z
morelami w tle. Dlaczego w tle ? Dlatego, że głównym bohaterem będzie ciasto, najprostsze ze wszystkich, czyli ciasto ucierane. Wystarczy tylko utrzeć razem wszystkie składniki. Do ciasta ucieranego warto użyć malaksera lub robota, wtedy ciasto dosłownie robi się nam samo.Jednym ze składników ciasta ucieranego jest oczywiście tłuszcz. Ja do ciasta ucieranego używam kostki do pieczenia
Kasia, która jest doskonała do ciast. Tak więc dziś na blogu przepis na ciasto
morelowe z
Kasią .Musimy tylko pamiętać o jednym: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, w innym przypadku ciasto może się ściąć. Na pewno uda się każdemu, nawet temu mało wprawnemu kucharzowi. To co, zabieramy się do pracy ?Więcej inspiracji na słodkości z
owocami znajdziecie na www.mojeciasto.pl .



Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm.Czas przygotowania: 80 minutSkładniki:4
jajka1 kostka do pieczenia
Kasia1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniastarta skórka z 1 jednej
cytryny700 g
morelicukier puder do posypania ciasta



Wykonanie:Ważne : wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Kostkę do pieczenia
Kasia ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej
cukier i dalej ucieramy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Gdy
cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno
jajko i pół szklanki
mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne
jajko i pół szklanki
mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy
skórkę cytrynowąMorele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki
moreli skórką do dołu.Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się już upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


