ßßß


Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm.Czas przygotowania: 80 minutSkładniki:4 jajka1 kostka do pieczenia Kasia1 szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniastarta skórka z 1 jednej cytryny700 g morelicukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:Ważne : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynowąMorele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu.Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się już upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
