ßßß
Kilka dni temu miałam gości, gości wyjątkowych. Odwiedziła mnie siostra ze swoimi chłopakami, cudowną dwójka urwisów. No to zrobiłam coś pysznego, coś co bardzo lubią dzieci a zwłaszcza dzieci mojej siostry. Po prostu uwielbiają gofry. Zamiast zwykłych, tradycyjnych gofrów postanowiłam zrobić mały eksperyment, który wyszedł bardzo udany. Do przygotowanego ciasta na gofry dodałam pokrojone owoce - morele i czereśnie. Powiem wam, że super smakowały, nie tylko chłopaki się nimi zajadali. Zniknęły wszystkie w mgnieniu oka. Zdecydowanie przepis wart wypróbowania, myślę, że będą tu pasowały wszystkie owoce. Korzystałam z przepisu na gofry, który już kiedyś robiłam na blogu. Przepis dodaje do akcji na fb Ciasto na niedzielę.Zapraszam :-)Składniki:- 2 jajka- 380 g mąki pszennej- 1/3 szklanki cukru- 1/3 szklanki oleju- 350 ml wody- 9 g proszku do pieczenia- 3 morele- 12 czereśni- cukier puder do posypaniaWykonanie:Do miski wbijamy jajka i miksujemy je mikserem razem z cukrem, dodajemy wodę i olej, wsypujemy proszek do pieczenia oraz porcjami mąkę. Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.Morele oraz czereśnie kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.Rozgrzewamy gofrownicę, smarujmy ją delikatnie olejem, najlepiej pędzelkiem. Nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry tak długo, aż będą rumiane. Ja mam gofrownicę o małej mocy, więc u mnie troszkę to trwało. Gofry układamy na kratce, aby wystygły i posypujemy cukrem pudrem. Nawet nie wiem dokładnie ile wyszło gofrów - 10 a może 12 :-) tak szybko znikały z talerza, że nie nadążałam ich piec. Ale to tylko oznacza, że smakowały.

Owocowe szaleństwo tworzyłam razem z:- Dagmarą- Małgosią- Asą- Bożenką- Małgosią- Iwonką- Iwonką- Asią- Joanną- Bożenką- Kasią- Dorotką- Madzią- Danusią- Pauliną- Agnieszką- Anią- Ewą