Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ser biały 500 gramów
ziemniaki gotowane 3 sztuk
masło 120 gramów
cukier 1 szklanek
jajka 5 szklanek
rodzynki 50 gramów
skórka pomarańczowa 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
laska wanilii 0,5 sztukWykonanie:
Ziemniaki razem z
serem zmielić dwukrotnie. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo po 1
żółtku i po łyżce
sera z
ziemniakami. Sparzone
rodzynki i
skórkę pomarańczową wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Ubić z
białek sztywną pianę.
Bakalie z
mąką, pianę oraz drobno pokrojoną
wanilię dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremKomentarze:Autor:
AndziaData: 2011-03-12Zamiast kartoflanej można dodać
budyń wanilinowy.
Ziemniaki ugotować bez
soli. Taki sernik jest dobry na drugi dzień, ale to już zależy od sprytnego schowania.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: