ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoser biały 500 gramówziemniaki gotowane 3 sztukmasło 120 gramówcukier 1 szklanekjajka 5 szklanekrodzynki 50 gramówskórka pomarańczowa 1 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychlaska wanilii 0,5 sztukWykonanie:Ziemniaki razem z serem zmielić dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo po 1 żółtku i po łyżce sera z ziemniakami. Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić z białek sztywną pianę. Bakalie z mąką, pianę oraz drobno pokrojoną wanilię dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremKomentarze:Autor: AndziaData: 2011-03-12Zamiast kartoflanej można dodać budyń wanilinowy. Ziemniaki ugotować bez soli. Taki sernik jest dobry na drugi dzień, ale to już zależy od sprytnego schowania.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: