ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński z ziemniakami

Sernik wiedeński z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ser biały 500 gramów
ziemniaki gotowane 3 sztuk
masło 120 gramów
cukier 1 szklanek
jajka 5 szklanek
rodzynki 50 gramów
skórka pomarańczowa 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
laska wanilii 0,5 sztuk
Wykonanie:
Ziemniaki razem z serem zmielić dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo po 1 żółtku i po łyżce sera z ziemniakami. Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić z białek sztywną pianę. Bakalie z mąką, pianę oraz drobno pokrojoną wanilię dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Komentarze:
Autor: Andzia
Data: 2011-03-12
Zamiast kartoflanej można dodać budyń wanilinowy. Ziemniaki ugotować bez soli. Taki sernik jest dobry na drugi dzień, ale to już zależy od sprytnego schowania.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12050/Sernik-wiedenski-z-ziemniakami