ßßß Cookit - przepis na Jagnięce mięso w occie

Jagnięce mięso w occie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
rosół 2 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
ocet winny 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1.15 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
wódka 1 łyżek stołowych
imbir 1.25 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
olej 2 szklanek
dymka 2 sztuk
mięso z jagnięcia 35 dekagramów
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mięso obrane z tłuszczu i błonki, pokrojone w poprzek włókien w 1/4 cm plasterki. Wymieszać z przyprawami, odstawię w chłodne miejsce na 30 minut. Połączyć składniki sosu octowego, odstawić. Szczypior pokrajać w 2-3 cm kawałki. Dwie szklanki oleju wlać do rondla, mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę. Włożyć mięso, mocno zamieszać, trzymać na ogniu aż plasterki mięsa odkleją się, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Olej, w którym smażono mięso, wlać na gorącą patelnię, trzymać na ogniu 30 sek, zlać do garnka zostawiając 1 łyżkę. Dodać czosnek i imbir do gorącego oleju na patelni, mieszając smażyć 15 sek, wlać cienkim strumieniem alkohol, następnie wymieszane składniki sosu octowego, mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso, wymieszać z sosem, dodać szczypior, pokropić olejem sezamowym, zamieszać, podawać natychmiast.Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem i warzywami
Uwagi:
chude mięso jagnięcego, cebule dymki (tylko szczypior), roztarty ząbek czosnku, 3 drobno posiekane plasterki świeżego imbiru lub 1 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, wódka lub wytrawne białe wino Przyprawy: 1 białko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki soli Sos octowy: 2 łyżki winnego octu lub 1 łyżka octu (10%) i łyżka wytrawnego czerwonego wina1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki rosołu lub wody, szczypta pieprzu
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2266/Jagniece-mieso-w-occie