Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegorosół 2 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
ocet winny 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1.15 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
wódka 1 łyżek stołowych
imbir 1.25 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
olej 2 szklanek
dymka 2 sztuk
mięso z jagnięcia 35 dekagramów
pieprz według uznaniaWykonanie:
Mięso obrane z tłuszczu i błonki, pokrojone w poprzek włókien w 1/4 cm plasterki. Wymieszać z przyprawami, odstawię w chłodne miejsce na 30 minut. Połączyć składniki sosu
octowego, odstawić.
Szczypior pokrajać w 2-3 cm kawałki. Dwie szklanki
oleju wlać do rondla, mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę. Włożyć
mięso, mocno zamieszać, trzymać na ogniu aż plasterki
mięsa odkleją się, przelać
olej z
mięsem do cedzaka ustawionego na garnku.
Olej, w którym smażono
mięso, wlać na gorącą patelnię, trzymać na ogniu 30 sek, zlać do garnka zostawiając 1 łyżkę. Dodać
czosnek i
imbir do gorącego
oleju na patelni, mieszając smażyć 15 sek, wlać cienkim strumieniem
alkohol, następnie wymieszane składniki sosu
octowego, mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć
mięso, wymieszać z sosem, dodać
szczypior, pokropić
olejem sezamowym, zamieszać, podawać natychmiast.Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z
ryżem i warzywamiUwagi:chude
mięso jagnięcego,
cebule dymki (tylko
szczypior), roztarty ząbek
czosnku, 3 drobno posiekane plasterki świeżego
imbiru lub 1 1/4 łyżeczki
imbiru w proszku,
wódka lub
wytrawne białe wino Przyprawy: 1
białko, 1 łyżka
mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki
soli Sos
octowy: 2 łyżki
winnego octu lub 1 łyżka
octu (10%) i łyżka wytrawnego czerwonego wina1 łyżka
sosu sojowego, 1 łyżka
cukru, 1/4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki rosołu lub
wody, szczypta
pieprzuPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: