ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówmasło 200 gramówjajka 5 sztukcukier 225 gramówcukier 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 sztukczekolada gorzka 100 gramówsok z winogron 1 szklanekkrem waniliowy do tortów 2 sztukbudyń waniliowy 1 sztuksól 2 szczyptatwarożek 750 gramówtruskawki 500 gramówWykonanie:Miękkie 100g masła posiekać z przesiana mąka, dodać 75g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajko oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim srednią tortownicę, wyścielona papierem do pieczenia.Połamana czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Utrzeć 100g masła, 150g cukru, cukier waniliowy oraz pojedynczo 4 żółtka. Dodać twarożek wymieszany z budyniem. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, podzielić na połowę i dodać do każdej z mas. Jasną i ciemna masę serową wylewać na przemian na ciasto tak, by powstał marmurek. Wymieszać widelcem. Piec 60 minut w 180 stopniach, wystudzić.Oczyszczone truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Krem waniliowy rozpuścić w soku winogronowym, dodać 2 łyżki cukru, zagotować i wylać na owoce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: