ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoschab środkowy bez kości 1 kilogramówsok z cytryny 1 łyżek deserowychmajeranek 2 łyżek deserowychśliwki suszone 100 gramówmiód 2 łyżek stołowychcebula 2 sztukwino wytrawne białe 0,5 szklaneksmalec 2 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyty, osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku, owinąć folią aluminiową, zostawić na 3,5h w chłodnym miejscu. Wyjąc z folii, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, skropić częścią wina, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.Umyte śliwki zalać wodą, zostawić na kilka minut, po czym krótko obgotować. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać.Po 20 minutach pieczenia schab posypać cebulą, obłożyć śliwkami, skropić wodą, w której się moczyły oraz resztą wina, przykryć i piec 45 minut. Miękkie mięso wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku. Do sosu dodać łyżeczkę majeranku, miód i pieprz, zagotować i przetrzeć przez sito. Tym sosem polać mięso i wstawić je jeszcze na chwilę do nagrzanego piekarnika. Podawać z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: