ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegożeberka wieprzowe 1,5 kilogramówśliwki suszone 500 gramówcebula 2 sztukcząber suszony 1 łyżek deserowychpapryka mielona ostra 1 łyżek deserowychsok z cytryny 1 łyżek deserowychsmalec 2 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyte śliwki zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. umyte, osuszone żeberka natrzeć solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropić sokiem z cytryny i zostawić na jedną godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni rozgrzać smalec, zrumienić żeberka z obu stron, przełożyć do rondla, a na smalcu zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę, po czym ułożyć ją na żeberkach, przykryć wymoczonymi śliwkami, zalać wodą, w której się moczyły, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1h, odkryć i lekko odparować. Podawać z kładzionymi kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: