ßßß
Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać smalec.
Żeberka obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka (podgrzewać pod garnkiem minimalnym ogniem).
W tym czasie cebule obrać i posiekać na drobną kosteczkę.
Gdy wszystkie kawałki żeberek będą usmażone, na pozostałym na patelni smalcu zrumienić cebulkę.
Do zrumienionej cebulki dodać mielone ziele angielskie, kminek i obie papryki, wymieszać i zalać przecierem.


Takim sosem zalać żeberka, zwiększyć temperaturę podgrzewania i powoli zagotować.
Potrawę delikatnie gotować przez około 1½ godziny.
W tym czasie przygotować kluski śląskie . Przed podaniem spróbować sos i ewentualnie go dosolić. Wieprzowe żeberka w pomidorowym sosie najlepiej smakują podawane na gorąco, w dniu przygotowania.

Smacznego!