ßßß Cookit - przepis na Pierniczki niebiańskie

Pierniczki niebiańskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 46
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
migdały 60 gramów
owoce kandyzowane 100 gramów
orzechy laskowe mielone 125 gramów
migdały mielone 125 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 30 gramów
andruty okragłe 46 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów
cukier puder 100 gramów
likier pomarańczowy 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Trochę owoców kandyzowanych odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. Jajka utrzeć z cukrami. Wymieszać make ziemniaczaną z przyprawa, proszkiem, posiekanymi migdałami (trochę odłożyć do dekoracji), mielonymi migdałami i orzechami oraz szczypta soli i dodać do masy jajecznej. Wsypać mieszankę pokrojonych owoców i wymieszać. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Kółeczka z andrutów rozłożyć na 2 blachach, wyścielonych papierem do pieczenia. Na każdym z nich przy pomocy 2 łyżeczek nałożyć porcję ciasta piernikowego. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić.
Połamana czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać cukier puder z likierem na gładka masę i posmarować połowę pierniczków, druga połowę czekoladą. Każde ciasteczko ozdobić na wierzchy kawałkami kandyzowanych owoców i siekanymi migdałami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9912/Pierniczki-niebianskie