Wykonanie
Czas na przepis na coś klasycznego z nutką wakacji, bo kto o nich nie marzy. W jakiś sposób na razie możemy je sobie przybliżyć, a więc zróbmy to tym razem w postaci puszystego
biszkoptu. To raczej jedno z moich ulubionych ciast jeśli chodzi o różnorakie kombinacje, bo zawsze możemy dodać inne
owoce, zrobić go z
galaretką czy
bitą śmietaną. Akurat dodatki możemy wybierać sami co skłania nas do kreatywnego myślenia, które jest fajne. Akurat i mnie znajdziemy
jagody i
truskawki, ponieważ takie
owocki znalazłam w lodówce ale równie dobrze możecie zrobić ze
śliwkami,
brzoskwiniami albo
malinami.PS : Kochani nowa, lepsza wersja wykonania Amerykańskie Pancakes, wychodzą 100
razy lepsze niż te wcześniejsze. Zapraszam do testowania :)Składniki :5
jajek,1 szklanka
cukru,1 paczuszka
cukru waniliowego,200 g
mąki pszennej,1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,dowolne
owoce,
cukier puder do ozdoby,W misie mikser ubijamy
białka jaj z szczyptą
soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy po łyżce
cukrów dalej miksując. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy
żółtka, następnie
mąkę i
proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać. Tortownice smarujemy
masłem i wykładamy papierem do wypieków.
Biszkopt wlewamy do formy i wrzucamy
owoce, staramy się je leciutko wepchać do środka. Pieczemy w 180°C przez 40-50 minut (zależy od piekarnika) do suchego patyczka.Po wystudzeniu można opruszyć
cukrem pudrem.Smacznego :)