ßßß Cookit - przepis na Puszysty biszkopt z owocami

Puszysty biszkopt z owocami

nazwa

Wykonanie

Czas na przepis na coś klasycznego z nutką wakacji, bo kto o nich nie marzy. W jakiś sposób na razie możemy je sobie przybliżyć, a więc zróbmy to tym razem w postaci puszystego biszkoptu. To raczej jedno z moich ulubionych ciast jeśli chodzi o różnorakie kombinacje, bo zawsze możemy dodać inne owoce, zrobić go z galaretką czy bitą śmietaną. Akurat dodatki możemy wybierać sami co skłania nas do kreatywnego myślenia, które jest fajne. Akurat i mnie znajdziemy jagody i truskawki, ponieważ takie owocki znalazłam w lodówce ale równie dobrze możecie zrobić ze śliwkami, brzoskwiniami albo malinami.
PS : Kochani nowa, lepsza wersja wykonania Amerykańskie Pancakes, wychodzą 100 razy lepsze niż te wcześniejsze. Zapraszam do testowania :)
Składniki :
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 paczuszka cukru waniliowego,
200 g mąki pszennej,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
dowolne owoce,
cukier puder do ozdoby,
W misie mikser ubijamy białka jaj z szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukrów dalej miksując. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać. Tortownice smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków. Biszkopt wlewamy do formy i wrzucamy owoce, staramy się je leciutko wepchać do środka. Pieczemy w 180°C przez 40-50 minut (zależy od piekarnika) do suchego patyczka.
Po wystudzeniu można opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2015/03/puszysty-biszkopt-z-owocami.html