ßßß
Dziś zapraszam na puchate ciasto z owocami, tym razem upiekłam je z borówką amerykańską, która jak co roku bardzo obficie owocuje w moim ogródku. Ciasto jest bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę je w większej formie i wtedy będzie mniej ciasta, a dodam więcej owoców.Inspiracja klik .
Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cmSkładniki:4 jajka (temperatura pokojowa)3/4 szklanki cukru1 łyżeczka domowego cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/3 szklanki oleju1 1/3 szklanki mąki pszennej400 g borówki amerykańskiejmąka ziemniaczana do obtoczenia owocówcukier puder
Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.Formę wykładamy papierem do pieczenia, owoce obtaczamy w mące. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce.Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Gdy wystygnie oprószamy je cukrem pudrem.