ßßß



Składniki:6 jajek1 szklanka cukru3 szklanki mąki tortowej16 g cukru waniliowego200 ml gęstego jogurtu naturalnego150 ml oleju roślinnego1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia25 dag borówki amerykańskiejmąka ziemniaczana do obtoczenia owocucukier puder do oprószeniaWykonanie ciasta:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy
dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste.
Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30 cm,na wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut-do suchego patyczka, po wystudzeniu przed podaniem oprószamy grubo cukrem pudrem.
Życzę smacznego;-)