Wykonanie
Tradycyjne, wyjątkowo proste, a przy tym bardzo smaczne ciasto
jogurtowe. Idealne na piknik, wypad ze znajomymi lub jako klasyczny domowy niedzielny wypiek. Ciasto
jogurtowe smakuje niemal każdemu, a użycie ulubionych
owoców zapewni kulinarny sukces każdej, nawet najmniej doświadczonej Pani (lub Panu) Domu.Ciasto:2 szklanki
mąki tortowej420 ml
jogurtu naturalnego2/3 szklanki
cukrucukier waniliowy160 ml
oleju2 duże
jajka2 łyżki
proszku do pieczeniaok. 400 g dowolnych
owoców (mogą być mrożone)ok. łyżeczka
mąki ziemniaczanejKruszonka:4 łyżki
mąki2 łyżki
cukru3 łyżki
masłacukier waniliowyWszystkie składniki powinny być świeże i
mieć temperaturę pokojową.
Jogurt,
cukier,
cukier waniliowy,
olej i
jajka dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie powoli ciągle, delikatnie mieszając dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Chwilę mieszamy jedynie do połączenia składników (nie używając miksera).
Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem (
olej lub
margaryna), oprószamy
mąką ziemniaczaną i wylewamy przygotowane ciasto.Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i posiekane
masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę
masła, gdy za mokre -
cukru. Kruszonką posypujemy
owoce.Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).