ßßß
2 szklanki mąki pszennej tortowej (używam tej z Biedronki)0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka jogurtu naturalnego3/4 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego0,5 szklanki oleju3 jajadowolne owoce (u mnie winogrona)kruszonka:2 łyżki masła1 łyżka cukru waniliowego1,5 łyżki cukru3 łyżki mąkiSkładniki sypkie czyli mąki, cukry, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, składniki mokre czyli jaja, olej, jogurt mieszamy w drugiej, składniki z obu misek przesypujemy do jednej i mieszamy łyżką do ich połączenia (nie za długo).Składniki kruszonki łączymy ze sobą.Do wytłuszczonej i posypanej kasza manną (bułką tartą) tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki kwadratowej 24x24 wylewamy ciasto, posypujemy z góry owocami, można je leciutko docisnąć (nie trzeba ich obtaczać w mące, nie spadną na dół), posypać wcześniej zagniecioną kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut do zezłocenia.