Wykonanie
To chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam, jest puszyste i delikatne, można dodać do niego dowolne
owoce i zawsze się udaje :)
2 szklanki
mąki pszennej tortowej (używam tej z Biedronki)0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
jogurtu naturalnego3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego0,5 szklanki
oleju3
jajadowolne
owoce (u mnie
winogrona)kruszonka:2 łyżki
masła1 łyżka
cukru waniliowego1,5 łyżki
cukru3 łyżki
mąkiSkładniki sypkie czyli
mąki,
cukry,
proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, składniki mokre czyli
jaja,
olej,
jogurt mieszamy w drugiej, składniki z obu misek przesypujemy do jednej i mieszamy łyżką do ich połączenia (nie za długo).Składniki kruszonki łączymy ze sobą.Do wytłuszczonej i posypanej
kasza manną (
bułką tartą) tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki kwadratowej 24x24 wylewamy ciasto, posypujemy z góry
owocami, można je leciutko docisnąć (nie trzeba ich obtaczać w
mące, nie spadną na dół), posypać wcześniej zagniecioną kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut do zezłocenia.