Wykonanie
Szybkie i proste ciasto na
jogurcie. W sposobie przygotowania przypomina trochę muffinki. Można je wykonać z dowolnymi
owocami (mogą być nawet mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić). Ja użyłam
borówek amerykańskich i
czereśni.Składniki
mąka pszenna, 2 szklanki
proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1/2 szklanki
jogurt naturalny, 1/2 szklanki
olej, 1/2 szklanki
jajka, 3 sztuki
owoce, 1 i 1/2 szklankiKruszonka: 5 łyżek
masła, po 4 łyżki
mąki i
cukruSposób przygotowania1.
Mąkę, proszek i
cukier wymieszać.
Jogurt,
olej i
jajka zmiksować. Suche składniki połączyć z mokrymi. Masę przelać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem. Na wierzchu ułożyć
owoce lekko wciskając je do środka. Całość posypać kruszonką. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
fitness club