ßßß
Wykorzystałam foremkę, którą kupiłam w Tchibo, przepis pochodzi z opakowania.
Składniki :100 g masy marcepanowej2 jajka75 g masła50 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 szczypta soli10 kropli olejku z gorzkich migdałow80 g mąki pszennej (typ 405)20 g mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypania barankaWykonanie :Wszystkie składniki przechowywane w lodówce wyjąć z lodówki ok 1 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, tak aby nagrzały się do temperatury pokojowej. Wsunąć blachę do pieczenia na najniższą szynę piekarnika i wstępnie nagrzać piekarnik do 175 st.Wymieszać masę marcepanową z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać masło i wymieszać.Dodać jajka, sól i olejek z gorzkich migdałów. Mieszać aż do powstania gładkiej masy.Przesiać mąkę do oddzielnej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.Połączyc wymieszane mąki z resztą ciasta.Formę natłuścić masłem. Napełnić ciastem. Piec baranka ok 30-35 minut w temp 175 st.