Wykonanie
Pin It
Kilka dni temu piekłam ciasto z tego samego przepisu (puchate ciasto z
owocami) z tym, że tak jak
pisałam w poprzednim
poście wyszło mi troszkę za wysokie. Tym razem upiekłam je w większej formie, ciasto jest cieńsze, można w nim upchać więcej
owoców, ale niestety znika równie szybko, jak poprzednie :-).
Puchate ciasto z
owocamiCzas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cmSkładniki:4
jajka (temperatura pokojowa)3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/3 szklanki
oleju1 1/3 szklanki
mąki pszennej400 g
agrestucukier puderWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od
żółtek. W misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym
żółtku, i później
olej, ciągle miksując.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy
owoce i delikatnie wciskamy je w ciasto.Ciasto pieczemy około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Gdy wystygnie oprószamy je
cukrem pudrem.