ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegożeberka wieprzowe 1 kilogramówśliwki i morele suszone 50 gramówrodzynki 2 łyżek stołowychmiód 2 łyżek stołowychczosnek 4 ząbkisos sojowy 4 łyżek stołowychpieprz mielony 0,5 łyżek deserowychimbir mielony 0,25 łyżek deserowychCynamon 0,25 łyżek stołowychanyż gwiazdkowy 0,25 łyżek deserowycholej 2 łyżek stołowychwino białe wytrawne 1 szklaneksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczony, rozdrobniony czosnek utrzeć z solą, pieprzem, cynamonem, imbirem i anyżkiem, dodkładnie wymieszać z łyżką miodu, olejem i sosem sojowym. Przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone żeberka, owinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki.Umyte morele i śliwki włożyć do rondelka, zalać taką ilością przegotowanej wody, aby lekko przykryła owoce i gotować kilka minut. Wyjęte z foli żeberka ułożyć na wysmarowanej olejem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko skropić wywarem z owoców i pic ok. 25 minut, po czym przewrócić żeberka na drugą stronę, obłożyć ugotowanymi owocami, skropić pozostałym wywarem i piec dalsze 25 minut. Miękkie żeberka ułożyć na ogrzanym półmisku, a sos przetrzeć przez sito, wlać do rondelka, dodać miód, wino, rodzynki, zagotować, lekko odparować, doprawić solą i pieprzem. Pokrojone na porcje żeberka lekko skropić sosem. Pozostały sos podać w sosjerce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: KUCHARZ71Data: 2009-02-27Zbyt agresywny smak.Za mało ziół.To jest przepis na żeberka orientalne,a nie pieczone.Jestem zawodowym kucharzem.Pozdrawiam.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: