ßßß Cookit - przepis na Tostowa zapiekanka ze śmietaną

Tostowa zapiekanka ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
chleb tostowy 300 gramów
papryka 4 sztuk
pomidory 3 sztuk
szynka 200 gramów
ser żółty 200 gramów
śmietana 150 mililitrów
jajka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
oliwki 5 sztuk
bazylia suszona według uznania
listki bazylii według uznania
czosnek 2 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Paprykę opiec w piekarniku, ostudzić, obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Przekrojonym ząbkiem czosnku natrzeć żaroodporne naczynie i wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę pieczywa tostowego. Przykryć plasterkami szynki oraz paskami papryki. Posypać suszoną bazylią, oprószyć solą oraz pieprzem i częścią startego żółtego sera. Przykryć kolejną warstwą pieczywa. powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinno być pieczywo tostowe. Wierzch zapiekanki polać śmietaną wymieszana z jajkami. przykryć pomidorami pokrojonymi w grube plastry, oprószyć pieprzem. zapiekać 30 minut w 195 stopniach. udekorować plasterkami oliwek i listkami bazylii.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11577/Tostowa-zapiekanka-ze-smietana