ßßß Cookit - przepis na Żeberka w sosie śmietanowym

Żeberka w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 600 gramów
kiełbasa wieprzowa 150 gramów
smalec 100 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone żeberka pokroić na porcje, oprószyć sola i na chwile odstawić. Obsmażyć na połowie tłuszczu. Podlać niewielka ilością wody i dusić do miękkości, dodając pokrojona na kawałki kiełbasę. Oczyszczoną cebule pokroić w kostkę i lekko zrumienić na pozostałym tłuszczu. Dodać mąkę i energicznie całość mieszać, aż powstanie złota zasmażka. Do zasmażki dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos delikatnie wymieszać z mięsem i posypać posiekana natka. Podawać z pomidorami lub zieloną sałatą oraz pieczonymi ziemniakami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10033/Zeberka-w-sosie-smietanowym