Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
masło 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jabłka kwaśne 900 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 150 gramów
polewa czekoladowa 1 sztuk
rum 0,5 szklanekWykonanie:Obrane
jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, polać
rumem, odstawić na 10 min.
Masło utrzeć z
cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, kolejno dodawać
jajka, nie przerywając ucierania.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i
kakao, delikatnie połączyć z masą
maślaną. Dodać posiekane
orzechy oraz osączone
jabłka i jeszcze raz wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej
masłem, średniej, tortownicy. Piec 45 min w 180 stopniach. Pozwolić, aby upieczone ciasto "odpoczęło" 10 minut, a
potem pokroić je nożem i wyjąć z formy. Ostudzić zupełnie, wierzch udekorować
polewą czekoladową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: