Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 8 łyżek stołowych
jajka 8 sztuk
cukier 8 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier 1 szklanek
orzechy włoskie 300 gramów
rum 80 mililitrów
mąka 1 łyżek deserowych
polewa czekoladowa 1 sztuk
orzechy włoskie - połówki według uznaniaWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: całe
jajka ubić z 8 łyżkami
cukru na puch i delikatnie wymieszać z 8 łyżkami
maki tortowej. Przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.Krem: zmielone
orzechy,
cukier i
mąkę wymieszać z pół szklanki
wody, mieszając, podgrzewać na parze 8 minut. wystudzić dodać
masło, połowę
rumu, mieszając, podgrzewać, aż
masło się rozpuści.Resztą
rumu skropić blat
biszkoptu. Krem rozsmarować na wszystkich blatach, położyć je jeden na drugim, a ten z
rumem w środku. Wierzch
tortu posmarować resztą kremu. Tort oblać
polewą czekoladową, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i przybrać połówkami
orzechów. Schłodzić w lodówce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: