ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowa 8 łyżek stołowychjajka 8 sztukcukier 8 łyżek stołowychmasło 1 kostekcukier 1 szklanekorzechy włoskie 300 gramówrum 80 mililitrówmąka 1 łyżek deserowychpolewa czekoladowa 1 sztukorzechy włoskie - połówki według uznaniaWykonanie:Ciasto biszkoptowe: całe jajka ubić z 8 łyżkami cukru na puch i delikatnie wymieszać z 8 łyżkami maki tortowej. Przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.Krem: zmielone orzechy, cukier i mąkę wymieszać z pół szklanki wody, mieszając, podgrzewać na parze 8 minut. wystudzić dodać masło, połowę rumu, mieszając, podgrzewać, aż masło się rozpuści.Resztą rumu skropić blat biszkoptu. Krem rozsmarować na wszystkich blatach, położyć je jeden na drugim, a ten z rumem w środku. Wierzch tortu posmarować resztą kremu. Tort oblać polewą czekoladową, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i przybrać połówkami orzechów. Schłodzić w lodówce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: