ßßß Cookit - przepis na Totr orzechowo-rumowy

Totr orzechowo-rumowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowa 8 łyżek stołowych
jajka 8 sztuk
cukier 8 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier 1 szklanek
orzechy włoskie 300 gramów
rum 80 mililitrów
mąka 1 łyżek deserowych
polewa czekoladowa 1 sztuk
orzechy włoskie - połówki według uznania
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe: całe jajka ubić z 8 łyżkami cukru na puch i delikatnie wymieszać z 8 łyżkami maki tortowej. Przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
Krem: zmielone orzechy, cukier i mąkę wymieszać z pół szklanki wody, mieszając, podgrzewać na parze 8 minut. wystudzić dodać masło, połowę rumu, mieszając, podgrzewać, aż masło się rozpuści.
Resztą rumu skropić blat biszkoptu. Krem rozsmarować na wszystkich blatach, położyć je jeden na drugim, a ten z rumem w środku. Wierzch tortu posmarować resztą kremu. Tort oblać polewą czekoladową, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i przybrać połówkami orzechów. Schłodzić w lodówce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8874/Totr-orzechowo-rumowy