ßßß
Kupując w zeszłym roku automat do pieczenia chleba dostałam gratis waflownicę. Schowałam ją wtedy i o niej zapomniałam. Ostatnio przy porządkach odgrzebałam ją gdzieś i zrobiłam dziś wafelki cynamonowe z przepisu dołączonego do urządzenia. Jestem mile zaskoczona, wafle kojarzyły mi się z suchymi andrutami i dlatego tak długo ich nie robiłam. A tu szok. Słodkie, chrupiące, cynamnowe, pyszne. Twarde to fakt, jak to wafelki ale bardzo pasuje mi ich przypieczony smak. Idealne do chrupania zamiast chipsów podczas oglądania filmu:)Składniki (około 60 sztuk):2 jajka315 g mąki200 g cukruszczypta cynamonu125 g masła1 łyżka rumuJajka zmiksować z cukrem. Następnie dodac masło a po chwili mąkę i resztę skłądników. Miksować, aż ciasto będzie lepie i jednolite. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem waflownicę posmarować olejem. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha, układać w waflownicy na środku każdego wzorka. Piec około 2 minut (Ustawiłam waflownicę na 3,5. Zależy jak mocno chcecie mieć je przypieczone). Jeszcze ciepłe kroić nożem na kawałki. Wafle ekspresowo twardnieją, więc należy pokroić je od razu po wyjęciu.