ßßß
Składniki :90 dag kwaśnych jabłek (dałam 1 kg)1/8 l rumu (kupiłam 200 ml)20 dag masła20 dag cukru (dałam mniej)4 jajka20 dag mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu (jedną dałam do ciasta, ale dodałam jeszcze drugą, posypując same jabłka)2 łyżki kakao15 dag orzechów włoskichPolewa czekoladowa (zrobiłam własną: 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła i 1 łyżka miodu)Jabłka obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej rumem. Co jakiś czas mieszaj.Masło utrzyj z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, dodaj nie przerywając ucierania jajka.Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia,cynamonem, kakao i delikatnie połącz z masą maślaną.Nasmaruj masłem formę.Dodaj do masy orzechy i odsączone jabłka. Wymieszaj. Zrobiłam nieco inaczej: wlałam ciasto do formy i dopiero na wierzch dodałam jabłka oraz orzechy. Jabłka obowiązkowo posypałam cynamonem.Ciasto piecz 45 min w 180 st.C.Gdy ostygnie, wierzch dekorujemy czekoladą (w kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę, masło, miód, wymieszałam i polałam ciasto, wierzch udekorowałam orzechami i włożyłam do lodówki).Smacznego!