Wykonanie
Kilka dni temu Mr.T obchodził imieniny. Z tej okazji postanowiłam zmierzyć się z moją kuchenną piętą achillesową: z
ciastem. Ogólnie rzecz biorąc, tych "pięt" mam sporo: moje jajecznice zawsze są za suche, a
parówek nigdy nie wyciągnę na czas z
wody i pokażą swoje wnętrze:/ Dlatego powyższe dania przyrządza Mr.T:) Wiecie jakie fajne są niedziele, kiedy budzi mnie zapach śniadanka przyrządzonego przez Niego :D:D:D:D Ja już poproszę o niedzielę!!Jak postanowiłam, tak zrobiłam, tylko zapomniałam, że nie posiadam czegoś takiego jak mikser! Widok mojej miny, kiedy stałam nad
masłem z
cukrem, które miałam utrzeć - bezcenny. Ale od czego jest wyobraźnia? Do pracy zaprzęgłam blender:) Podczas ucierania wymieniałam dwie końcówki, rozgrzałam go do białości, a resztę ciasta wymieszałam ręcznie drewnianą łyżką:)Przepis pochodzi z "Gazety Wyborczej". Uwielbiam połączenie
jabłek,
cynamonu i
czekolady:) Mniam! Na zdjęciu
polewa czekoladowa jeszcze była płynna, ale Mr.T nie potrafił dłużej czekać na obiecane ciasto;)

Składniki :90 dag kwaśnych
jabłek (dałam 1 kg)1/8 l
rumu (kupiłam 200 ml)20 dag
masła20 dag
cukru (dałam mniej)4
jajka20 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu (jedną dałam do ciasta, ale dodałam jeszcze drugą, posypując same
jabłka)2 łyżki
kakao15 dag
orzechów włoskichPolewa czekoladowa (zrobiłam własną: 1,5 tabliczki
czekolady gorzkiej, 1 łyżka
masła i 1 łyżka
miodu)
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej
rumem. Co jakiś czas mieszaj.
Masło utrzyj z
cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, dodaj nie przerywając ucierania
jajka.
Mąkę połącz z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem,
kakao i delikatnie połącz z masą
maślaną.Nasmaruj
masłem formę.Dodaj do masy
orzechy i odsączone
jabłka. Wymieszaj. Zrobiłam nieco inaczej: wlałam ciasto do formy i dopiero na wierzch dodałam
jabłka oraz
orzechy.
Jabłka obowiązkowo posypałam
cynamonem.Ciasto piecz 45 min w 180 st.C.Gdy ostygnie, wierzch dekorujemy
czekoladą (w kąpieli
wodnej rozpuściłam
czekoladę,
masło,
miód, wymieszałam i polałam ciasto, wierzch udekorowałam
orzechami i włożyłam do lodówki).Smacznego!