Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 65 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
ciastka kruche 30 dekagramów
orzeszki piniowe 50 gramów
twaróg 30 dekagramów
parmezan starty 50 gramów
śmietana 10 dekagramów
pieprz biały według uznania
zioła 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
sól według uznania
szynka 15 dekagramów
żółtko 1 sztukWykonanie:Ciasto rozmrozić.
Orzeszki pinii wyprażyć bez tłuszczu, ostudzić i posiekać na grube kawałki. Wymieszać z
twarogiem parmezanem,
śmietaną i
pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Zioła umyć, wysuszyć oraz drobno posiekać.
Czosnek pokroić, posolić i wycisnąć przez praskę, wymieszać z
ziołami. Płaty ciasta ułożyć na papierze do pieczenia oprószonym
mąką. Rozwałkować i wyciąć prostokąty 25 x 20 cm. Z węższego brzegu odciąć paski szerokości 3 cm i odłożyć na bok. Na cieście ułożyć plastry
szynki, posypać mieszanką
ziół i
startym serem. Brzegi zwilżyć mokrym pędzlem. Płaty ciasta z nadzieniem zrolować wzdłuż dłuższego brzegu i zlepić na końcach. Ułożyć na blasze opłukanej zimną
wodą. Pozostałe paski ciasta pokroić na pasma i ułożyć na strudlach posmarowanych rozmąconym
żółtkiem. Piec w gorącym piekarniku 50 - 60 min, na złotożółty kolor.Uwagi:
zioła: pęczek mieszanych
ziół (
koperek,
pietruszka,
estragon,
szałwia),
ciasto francuskie mrożone, gotowana
szynka pokrojona w cienkie plastryCiasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: