ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z twarożkiem

Ciasto francuskie z twarożkiem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 65 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
ciastka kruche 30 dekagramów
orzeszki piniowe 50 gramów
twaróg 30 dekagramów
parmezan starty 50 gramów
śmietana 10 dekagramów
pieprz biały według uznania
zioła 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
sól według uznania
szynka 15 dekagramów
żółtko 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić. Orzeszki pinii wyprażyć bez tłuszczu, ostudzić i posiekać na grube kawałki. Wymieszać z twarogiem parmezanem, śmietaną i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Zioła umyć, wysuszyć oraz drobno posiekać. Czosnek pokroić, posolić i wycisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami. Płaty ciasta ułożyć na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Rozwałkować i wyciąć prostokąty 25 x 20 cm. Z węższego brzegu odciąć paski szerokości 3 cm i odłożyć na bok. Na cieście ułożyć plastry szynki, posypać mieszanką ziół i startym serem. Brzegi zwilżyć mokrym pędzlem. Płaty ciasta z nadzieniem zrolować wzdłuż dłuższego brzegu i zlepić na końcach. Ułożyć na blasze opłukanej zimną wodą. Pozostałe paski ciasta pokroić na pasma i ułożyć na strudlach posmarowanych rozmąconym żółtkiem. Piec w gorącym piekarniku 50 - 60 min, na złotożółty kolor.
Uwagi:
zioła: pęczek mieszanych ziół (koperek, pietruszka, estragon, szałwia), ciasto francuskie mrożone, gotowana szynka pokrojona w cienkie plastry
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1935/Ciasto-francuskie-z-twarozkiem