Wykonanie
Wyczerpały się pomysły i zapasy w lodówce? Proponuję zrobić domowy fromage. Jakie dołożymy dodatki o takim smaku będzie nasz fromage. Czy to
suszone pomidory,
papryka,
szczypiorek,
koperek,
zioła itp. Ja zrobiłam z
czosnkiem i
cebulą bo
pora roku ku temu odpowiednia. Za oknem śnieg i mróz a jak wiemy
czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie
krwi. Natomiast
cebula służy
sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji…Po prostu samo zdrowie.Składniki:

200 g.
twarogu1 mała
cebula1 duży ząbek
czosnkużółtko jaja1 łyżka kwaśnej
śmietanyPrzyprawy:
sól,
pieprz.Wykonanie:Wyłożyć na miseczkę
twarożekJajko sparzyć. Rozbić. Oddzielić
białko od
żółtka.
Żółtko dodać do
sera.
Cebulę obrać. Drobno posiekać.
Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę.Razem z
cebulą dodać do
sera.Dołożyć
śmietanę.Starannie rozetrzeć.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ciekawostki:
Cebula duszona czy też gotowana nie
traci swoich zdrowotnych właściwości.Uwaga!Zima w małej wsi zaledwie kilka kilometrów od Gliwic. Leboszowice –
wieś sołecka w Polsce położona w województwie śląskim, w powiecie gliwickim, w gminie Pilchowice . Nazwa wsi pochodzi od imienia Lewosz. Pierwsze wzmianki o Leboszowicach pochodzą z 1482 roku. Takie informacje znajdziemy w Wikipedii