ßßß Cookit - przepis na Domowy fromage z cebulą i czosnkiem

Domowy fromage z cebulą i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Wyczerpały się pomysły i zapasy w lodówce? Proponuję zrobić domowy fromage. Jakie dołożymy dodatki o takim smaku będzie nasz fromage. Czy to suszone pomidory, papryka, szczypiorek, koperek, zioła itp. Ja zrobiłam z czosnkiem i cebulą bo pora roku ku temu odpowiednia. Za oknem śnieg i mróz a jak wiemy czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Natomiast cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji…Po prostu samo zdrowie.
Składniki:
200 g. twarogu
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
żółtko jaja
1 łyżka kwaśnej śmietany
Przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Wyłożyć na miseczkę twarożek
Jajko sparzyć. Rozbić. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko dodać do sera.
Cebulę obrać. Drobno posiekać.
Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę.
Razem z cebulą dodać do sera.
Dołożyć śmietanę.
Starannie rozetrzeć.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciekawostki:
Cebula duszona czy też gotowana nie traci swoich zdrowotnych właściwości.
Uwaga!
Zima w małej wsi zaledwie kilka kilometrów od Gliwic. Leboszowice – wieś sołecka w Polsce położona w województwie śląskim, w powiecie gliwickim, w gminie Pilchowice . Nazwa wsi pochodzi od imienia Lewosz. Pierwsze wzmianki o Leboszowicach pochodzą z 1482 roku. Takie informacje znajdziemy w Wikipedii
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/domowy-fromage-z-cebula-i-czosnkiem