Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cielęcina z kością 250 gramów
włoszczyzna 0,5 sztuk
woda 1,5 litrów
selery 1 kilogramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
żółtka 2 sztuk
śmietana 1 szklanek
sól według uznaniaWykonanie:Ugotować
wywar z
cielęciny i oczyszczonej
włoszczyzny. Ugotowane
mięso oddzielić od kości i zmiksować razem ze szklanka
wywaru, a następnie przetrzeć przez sito. Oczyszczone
selery zetrzeć na grubej tarce, skropić
sokiem z cytryny i dusić na
maśle do miękkości, dodając 1/4 szklanki czystego
wywaru. Następnie przetrzeć je przez sito i razem z
mięsem dodać do przecedzonego rosołu. Zupę doprawić do smaku
solą oraz
cukrem, zaprawić
żółtkami wymieszanymi ze
śmietaną i podgrzać. Podawać z grzankami z
bułki lub z
groszkiem ptysiowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: