ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocielęcina z kością 250 gramówwłoszczyzna 0,5 sztukwoda 1,5 litrówselery 1 kilogramówsok z cytryny 1 łyżek stołowychmasło 1 łyżek stołowychcukier 1 szczyptażółtka 2 sztukśmietana 1 szklaneksól według uznaniaWykonanie:Ugotować wywar z cielęciny i oczyszczonej włoszczyzny. Ugotowane mięso oddzielić od kości i zmiksować razem ze szklanka wywaru, a następnie przetrzeć przez sito. Oczyszczone selery zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i dusić na maśle do miękkości, dodając 1/4 szklanki czystego wywaru. Następnie przetrzeć je przez sito i razem z mięsem dodać do przecedzonego rosołu. Zupę doprawić do smaku solą oraz cukrem, zaprawić żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i podgrzać. Podawać z grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: