ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z selerów

Zupa krem z selerów

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cielęcina z kością 250 gramów
włoszczyzna 0,5 sztuk
woda 1,5 litrów
selery 1 kilogramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
żółtka 2 sztuk
śmietana 1 szklanek
sól według uznania
Wykonanie:
Ugotować wywar z cielęciny i oczyszczonej włoszczyzny. Ugotowane mięso oddzielić od kości i zmiksować razem ze szklanka wywaru, a następnie przetrzeć przez sito. Oczyszczone selery zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i dusić na maśle do miękkości, dodając 1/4 szklanki czystego wywaru. Następnie przetrzeć je przez sito i razem z mięsem dodać do przecedzonego rosołu. Zupę doprawić do smaku solą oraz cukrem, zaprawić żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i podgrzać. Podawać z grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11959/Zupa-krem-z-selerow