ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegozakwas na żurek 0 , 5 litrówboczek wędzony 150 gramówgrzyby suszone 6 sztukmajeranek 1,5 łyżek stołowychcebula 2 sztukśmietana 100 mililitrówliść laurowy 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniajajka 3 sztukolej według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebule drobno posiekać. Boczek pociąć w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać boczek i smażyć 3 minuty. Dolać 5 szklanek wrzątku, dodać listek laurowy, grzybki, majeranek, doprawić sola oraz pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, 15 minut. Dodać zakwas, zagotować i doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z pół szklanki gorącego żurku, wlać do zupy i podgrzać.Ugotowane na twardo jajka, ostudzić, poobierać i pociąć na ćwiartki. Żurek rozlać do kokilek, do każdej włożyć po 2 ćwiartki jajka i udekorować listkami majeranku.Uwagi:Można też do zupy dodać 2 posiekane ząbki czosnku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z JajPotrawy z MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: