ßßß Cookit - przepis na Niebiańska pieczeń

Niebiańska pieczeń

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
łopatka wieprzowa bez kości 1,5 kilogramów
cytryna 2 sztuk
miód 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 4 ząbki
wódka czysta 50 mililitrów
sos sojowy 1 łyżek stołowych
sok ananasowy 0,5 szklanek
imbir 1 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 0,5 łyżek deserowych
przyprawa 5 smaków 0,5 łyżek deserowych
smalec 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Marynata: obrany czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z papryką i imbirem. Połączyć 2 łyżki wódki z sosem sojowym, 3 łyżki soku cytrynowego, 3 łyżki soku ananasowego i przygotowana pastą czosnkową, bardzo dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać ostrym nożem, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w misce, zalać marynatą, przykryć, odstawić na 2,5h. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Obraną cebulę pokroić w plasterki i smażyć na rozgrzanym smalcu 2 min, przełożyć do brytfanny, a na rozgrzanym tłuszczu odsmażyć mięso z obydwu stron na dużym ogniu. Ułożyć mięso w brytfannie, polać marynatą i pozostałym sokiem ananasowym. Brytfannę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem, ok. 50 minut.
Z jednej cytryny otrzeć skórkę, utrzeć z miodem, przyprawą 5 smaków, pozostałą wódką i 3 łyżkami soku cytrynowego. Tak przygotowaną pastą posmarować pieczeń, zmniejszyć temperaturę piekarnika i trzymać w nim mięso jeszcze ok. 30 min. Miękkie mięso wyjąć z piekarnika, ułożyć na półmisku, sos odparować i polać mięso. Mięso przycisnąć deseczką, by nadać pieczeni ładny kształt. Podawać na zimno z piklami i chutneyem cytrynowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7005/Niebianska-pieczen