Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
łopatka wieprzowa bez kości 1,5 kilogramów
cytryna 2 sztuk
miód 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 4 ząbki
wódka czysta 50 mililitrów
sos sojowy 1 łyżek stołowych
sok ananasowy 0,5 szklanek
imbir 1 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 0,5 łyżek deserowych
przyprawa 5 smaków 0,5 łyżek deserowych
smalec 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Marynata: obrany
czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z
papryką i
imbirem. Połączyć 2 łyżki
wódki z
sosem sojowym, 3 łyżki
soku cytrynowego, 3 łyżki
soku ananasowego i przygotowana pastą
czosnkową, bardzo dokładnie wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć, ponacinać
ostrym nożem, natrzeć
solą i
pieprzem, ułożyć w misce, zalać marynatą, przykryć, odstawić na 2,5h. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Obraną
cebulę pokroić w plasterki i smażyć na rozgrzanym
smalcu 2 min, przełożyć do brytfanny, a na rozgrzanym tłuszczu odsmażyć
mięso z obydwu stron na dużym ogniu. Ułożyć
mięso w brytfannie, polać marynatą i pozostałym
sokiem ananasowym. Brytfannę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem, ok. 50 minut.Z jednej
cytryny otrzeć skórkę, utrzeć z
miodem, przyprawą 5 smaków, pozostałą
wódką i 3 łyżkami
soku cytrynowego. Tak przygotowaną pastą posmarować pieczeń, zmniejszyć temperaturę piekarnika i trzymać w nim
mięso jeszcze ok. 30 min. Miękkie
mięso wyjąć z piekarnika, ułożyć na półmisku, sos odparować i polać
mięso.
Mięso przycisnąć deseczką, by nadać pieczeni ładny kształt. Podawać na zimno z piklami i chutneyem
cytrynowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: