Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
filety ryby morskiej 850 gramów
mleko 2 szklanek
mąka 3 łyżek stołowych
olej według uznania
piwo jasne 1 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
żółtka 3 sztuk
cukier 1,5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
ryby zalać
mlekiem, oprószyć
solą oraz
pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 2,5 godziny.Osuszone obtoczyć w
mące i usmażyć z obu stron na
oleju. Wymieszać
piwo ze
śmietaną i podgrzać. Cały czas ubijając rózgą, powoli wlewać je do utartych z
cukrem żółtek.W żaroodpornym naczyniu ułożyć
ryby, zalać sosem i zapiekać ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać z frytkami lub pieczonymi
ziemniakami i surówką z
kiszonej kapusty.Uwagi:
Ryba morska:
dorsz,
flądra,
śledź.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: