Wykonanie
Z zamiarem zrobienia tej zupy nosiłam się od roku. Ano niby
czemu miałabym się nie nosić, skoro jest to zupa robiona na
piwie. A ja
piwo lubię. Nie
powiem, że nie. To i upichciłam takie cudo, co zajmuje jakieś 20 minut. A rano ze słoikiem francuskiej
piwnej zupy powędrowałam do
Radia Białystok, gdzie dziś w Strefie Dobrego Smaku "Czasu Skowronków" uskuteczniałyśmy z prowadzącą pogaduszki właśnie o zupach.Ostrzegam, że zupa ma mocno
piwny smak (bo jaki miałaby
mieć), więc nie wszystkim zasmakuje.Ale my tu gadu - gadu, a przepis czeka.Składniki- 500 ml.
jasnego piwa- 800 ml.
mleka- 3
żółtka- 2 łyżki
śmietany- pęczek
szczypiorku-
sól i
pieprz do smaku- grzankiPrzygotowanie:
Żółtka,
mąkę i 100 ml.
mleka miksujemy dokładnie na jednolitą masę. Dodajemy
piwo, pozostałe
mleko i na małym ogniu gotujemy zupę ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć zwiększamy płomień i podgotowujemy jeszcze kilka minut,nie przestając mieszać.Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną
pietruszką i grzankami.Smacznego!Przepis pochodzi z książki: "Kuchnia francuska" Anais Vially .