ßßß Cookit - przepis na Radiowe pogaduszki i francuska zupa piwna

Radiowe pogaduszki i francuska zupa piwna

nazwa

Wykonanie

Z zamiarem zrobienia tej zupy nosiłam się od roku. Ano niby czemu miałabym się nie nosić, skoro jest to zupa robiona na piwie. A ja piwo lubię. Nie powiem, że nie. To i upichciłam takie cudo, co zajmuje jakieś 20 minut. A rano ze słoikiem francuskiej piwnej zupy powędrowałam do Radia Białystok, gdzie dziś w Strefie Dobrego Smaku "Czasu Skowronków" uskuteczniałyśmy z prowadzącą pogaduszki właśnie o zupach.
Ostrzegam, że zupa ma mocno piwny smak (bo jaki miałaby mieć), więc nie wszystkim zasmakuje.
Ale my tu gadu - gadu, a przepis czeka.
Składniki
- 500 ml. jasnego piwa
- 800 ml. mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- grzanki
Przygotowanie:
Żółtka, mąkę i 100 ml. mleka miksujemy dokładnie na jednolitą masę. Dodajemy piwo, pozostałe mleko i na małym ogniu gotujemy zupę ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć zwiększamy płomień i podgotowujemy jeszcze kilka minut,nie przestając mieszać.
Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną pietruszką i grzankami.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki: "Kuchnia francuska" Anais Vially .
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/radiowe-pogaduszki-i-francuska-zupa.html