Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka krupczatka 1,75 szklanek
masło 200 gramów
cukier puder 0,5 szklanek
żółtka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
jabłka 10 sztuk
cukier 1,5 szklanek
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
migdały 150 gramów
bakalie według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
masłem, dodać
cukier puder,
żółtka oraz
cukier waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować i wylepić natłuszczone formy o dowolnym kształcie. Upiec 2 takie same placki. Piec 25 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.Masa: obrane
jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Ugotować gęsty
syrop z
cukru i pół szklanki
wody. Wrzucić
jabłka. Mieszając, smążyć, aż masa stanie się szklista. Dodać
skórkę pomarańczową oraz
cytrynową i sparzone, obrane, posiekane
migdały.Placki posmarować ciepłą masą
jabłkową i udekorować
bakaliami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: