ßßß Cookit - przepis na Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka krupczatka 1,75 szklanek
masło 200 gramów
cukier puder 0,5 szklanek
żółtka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
jabłka 10 sztuk
cukier 1,5 szklanek
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
migdały 150 gramów
bakalie według uznania
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka oraz cukier waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować i wylepić natłuszczone formy o dowolnym kształcie. Upiec 2 takie same placki. Piec 25 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.
Masa: obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Ugotować gęsty syrop z cukru i pół szklanki wody. Wrzucić jabłka. Mieszając, smążyć, aż masa stanie się szklista. Dodać skórkę pomarańczową oraz cytrynową i sparzone, obrane, posiekane migdały.
Placki posmarować ciepłą masą jabłkową i udekorować bakaliami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11968/Mazurek-jablkowy