Ta tarta zastępowała tort urodzinowy mojej mamy. Jest bardzo delikatna i subtelna w smaku, a przy okazji bardzo ładnie się prezentuje.(forma o średnicy 28cm)Ciasto:150g mąki100g tartych migdałów1 opakowanie cukru waniliowego70g cukru pudru1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej125g masła1 żółtkoKrem:2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej400ml mleka100ml białego półwytrawnego wina3 żółtkaPrzybranie:5 dużych czerwonych twardych jabłek2 łyżki dżemu morelowegocukier puderZagnieść ciasto ze wszystkich składników i wylepić nim formę. Włożyć na noc do lodówki.Jabłka umyć, ale nie obierać. Przekroić na pół wzdłuż ogryzka i kroić na cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku i wrzucić pokrojone jabłka. Gotować 2 minuty aż zmiękną. Odcedzić i rozłożyć plasterki do ostudzenia.Wymieszać dwa rodzaje mąki z cukrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Dodać żółtka i odrobinę mleka. Zmiksować. Dolać resztę mleka i wino. Przełożyć krem do rondelka i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Przełożyć krem na ciasto w formie.Plasterki jabłka (po 5) układać obok siebie tak, żeby każde kolejne zachodziło brzegiem na poprzednie. Zwijać je tak, aby powstał pączek róży. Układać je na tarcie wciskając w krem.W rondelku rozgrzać dżem morelowy i pędzelkiem posmarować nim różyczki. Piec w 180 stopniach przez 30 minut aż krem się zetnie, a ciasto zezłoci. Po ostygnięciu włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego!