ßßß
Jeżeli ktoś ma dosyć ciężkich mazurków z bardzo kalorycznymi masami kajmakowymi, to polecam nadzienie jabłkowe z dodatkiem pachnącej skórki pomarańczowej oraz migdałów. Taka trochę szarlotka na kruchym cieście.Inspiracja: "Moje gotowanie. Wielkanoc - 30 oryginalnych przepisów", nr 4/2009.Składniki na 1 mazurek:Ciasto:100 g mąki krupczatki75 g mąki pszennej25 g cukru pudru100 g schłodzonego masła1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %1 żółtkoszczypta soliObie mąki przesiać do misy malaksera. Dodać resztę składników i obrócić kilka razy, do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Wyciąć dowolny kształt (koło, kwadrat, prostokąt, jajo). Z reszty ciasta uformować wałeczek i przykleić wzdłuż krawędzi ciasta. Ponownie schować do lodówki na pół godziny.Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wystygnięcia.Masa jabłkowo - pomarańczowa:4 duże jabłka, najlepiej kwaskowe120 g cukru50 g kandyzowanej skórki pomarańczowejskórka otarta z 1/2 cytrynysok z cytryny, opcjonalnie (jeżeli jabłka nie są wystarczające kwaśne)70 g migdałów, bez skórki, drobno posiekanychbakalie, do dekoracjiUmyte jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Wrzucić jabłka i stale mieszając, smażyć, aż masa stanie się szklista. Na koniec dodać skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i opcjonalnie sok z cytryny, jeżeli masa jest zbyt słodka. Dodać również posiekane migdały i jeszcze chwilę smażyć.Odstawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą nałożyć na kruchy blat i udekorować bakaliami według gustu. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: