ßßß Cookit - przepis na Mazurek jabłkowo - pomarańczowy

Mazurek jabłkowo - pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Jeżeli ktoś ma dosyć ciężkich mazurków z bardzo kalorycznymi masami kajmakowymi, to polecam nadzienie jabłkowe z dodatkiem pachnącej skórki pomarańczowej oraz migdałów. Taka trochę szarlotka na kruchym cieście.
Inspiracja: "Moje gotowanie. Wielkanoc - 30 oryginalnych przepisów", nr 4/2009.
Składniki na 1 mazurek:
Ciasto:
100 g mąki krupczatki
75 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
1 żółtko
szczypta soli
Obie mąki przesiać do misy malaksera. Dodać resztę składników i obrócić kilka razy, do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Wyciąć dowolny kształt (koło, kwadrat, prostokąt, jajo). Z reszty ciasta uformować wałeczek i przykleić wzdłuż krawędzi ciasta. Ponownie schować do lodówki na pół godziny.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wystygnięcia.
Masa jabłkowo - pomarańczowa:
4 duże jabłka, najlepiej kwaskowe
120 g cukru
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z cytryny, opcjonalnie (jeżeli jabłka nie są wystarczające kwaśne)
70 g migdałów, bez skórki, drobno posiekanych
bakalie, do dekoracji
Umyte jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Wrzucić jabłka i stale mieszając, smażyć, aż masa stanie się szklista. Na koniec dodać skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i opcjonalnie sok z cytryny, jeżeli masa jest zbyt słodka. Dodać również posiekane migdały i jeszcze chwilę smażyć.
Odstawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą nałożyć na kruchy blat i udekorować bakaliami według gustu. Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2015/04/mazurek-jabkowo-pomaranczowy.html