Wykonanie

Jeżeli ktoś ma dosyć ciężkich mazurków z bardzo kalorycznymi masami kajmakowymi, to polecam nadzienie
jabłkowe z dodatkiem pachnącej
skórki pomarańczowej oraz
migdałów. Taka trochę szarlotka na kruchym cieście.Inspiracja: "Moje gotowanie. Wielkanoc - 30 oryginalnych przepisów", nr 4/2009.Składniki na 1 mazurek:Ciasto:100 g
mąki krupczatki75 g
mąki pszennej25 g
cukru pudru100 g schłodzonego
masła1 łyżka kwaśnej
śmietany 18 %1
żółtkoszczypta
soliObie
mąki przesiać do misy malaksera. Dodać resztę składników i obrócić kilka
razy, do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Wyciąć dowolny kształt (koło, kwadrat, prostokąt,
jajo). Z reszty ciasta uformować wałeczek i przykleić wzdłuż krawędzi ciasta. Ponownie schować do lodówki na pół godziny.Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wystygnięcia.Masa
jabłkowo - pomarańczowa:4 duże
jabłka, najlepiej kwaskowe120 g
cukru50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejskórka otarta z 1/2
cytrynysok z cytryny, opcjonalnie (jeżeli
jabłka nie są wystarczające kwaśne)70 g
migdałów, bez skórki, drobno posiekanych
bakalie, do dekoracjiUmyte
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z
cukru i 1/4 szklanki
wody ugotować gęsty
syrop. Wrzucić
jabłka i stale mieszając, smażyć, aż masa stanie się szklista. Na koniec dodać
skórkę pomarańczową, startą
skórkę z cytryny i opcjonalnie
sok z cytryny, jeżeli masa jest zbyt słodka. Dodać również posiekane
migdały i jeszcze chwilę smażyć.Odstawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą nałożyć na kruchy blat i udekorować
bakaliami według gustu. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: