Wykonanie
Przepis od
Yoli . Spodobał mi się pomysł ze zrobieniem różyczek z
jabłek, ale w końcu z braku czasu poprzestałam na plasterkach
jabłek włożonych w krem budyniowy.Szarlotka z kremem budyniowymCiasto125 g miękkiego
masła70 g
cukru pudru1
jajko1
cukier waniliowy1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowej100 g drobno zmielonych
migdałów150 g
mąki5÷6
jabłek2-3 łyżki
dżemu morelowego/
brzoskwiniowego400 ml
mleka100 ml
białego wina (ew. innego
alkoholu lub zastąpić
mlekiem, ja dałam 50ml malibu+50ml
mleka)3
żółtka1
cukier waniliowy1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowej6 łyżek
cukru4 czubate łyżki
mąkiCiasto :
masło utrzeć z
cukrem białym,
waniliowym i
skórką pomarańczową. Dodać
jajko,
migdały,
mąkę. Wyrobić ciasto. Rozłożyć ciasto na tortownicę Ø22-24cm wysmarowaną
masłem. Wykładamy także boki tortownicy na wysokość ok 1,5-2 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu.Krem :
Mleko wymieszać z
mąką,
cukrem, skórką i
cukrem waniliowym. Dodać
alkohol i
żółtka. Wymieszać. Zagotować krem, mieszając by nie powstały grudki (najlepiej robić wszystko trzepaczką). Jeśli będzie rzadki trzeba dodać nieco
mąki i wymieszać trzepaczką (
budyń powinien być dość gęsty, inaczej po upieczeniu będzie się rozpływał). Zagotować i lekko przestudzić.
Jabłka pokroić na cienkie plasterki. Na ciasto wylać krem, włożyć w niego kawałki
jabłek i posmarować rozgrzanym
dżemem. Jeśli chcemy by powstały nam róże, tak jak u Jolanty, należy obrać
jabłka obieraczką, tworząc bardzo cienkie plasterki, a następnie ułożyć różyczki zaczynając od zewnętrznej strony.Piec w 180°C aż
jabłka będą złote. Jeśli mamy taką opcję, to można połowę czasu piec grzałką od
spodu. Ja piekłam ok. 30minut. Przed podaniem ostudzić.