ßßß Cookit - przepis na Krem budyniowy

Krem budyniowy

nazwa

Wykonanie

Przepis od Yoli . Spodobał mi się pomysł ze zrobieniem różyczek z jabłek, ale w końcu z braku czasu poprzestałam na plasterkach jabłek włożonych w krem budyniowy.
Szarlotka z kremem budyniowym
Ciasto
125 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
100 g drobno zmielonych migdałów
150 g mąki
5÷6 jabłek
2-3 łyżki dżemu morelowego/ brzoskwiniowego
400 ml mleka
100 ml białego wina (ew. innego alkoholu lub zastąpić mlekiem, ja dałam 50ml malibu+50ml mleka)
3 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
6 łyżek cukru
4 czubate łyżki mąki
Ciasto : masło utrzeć z cukrem białym, waniliowym i skórką pomarańczową. Dodać jajko, migdały, mąkę. Wyrobić ciasto. Rozłożyć ciasto na tortownicę Ø22-24cm wysmarowaną masłem. Wykładamy także boki tortownicy na wysokość ok 1,5-2 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu.
Krem : Mleko wymieszać z mąką, cukrem, skórką i cukrem waniliowym. Dodać alkohol i żółtka. Wymieszać. Zagotować krem, mieszając by nie powstały grudki (najlepiej robić wszystko trzepaczką). Jeśli będzie rzadki trzeba dodać nieco mąki i wymieszać trzepaczką (budyń powinien być dość gęsty, inaczej po upieczeniu będzie się rozpływał). Zagotować i lekko przestudzić.
Jabłka pokroić na cienkie plasterki. Na ciasto wylać krem, włożyć w niego kawałki jabłek i posmarować rozgrzanym dżemem. Jeśli chcemy by powstały nam róże, tak jak u Jolanty, należy obrać jabłka obieraczką, tworząc bardzo cienkie plasterki, a następnie ułożyć różyczki zaczynając od zewnętrznej strony.
Piec w 180°C aż jabłka będą złote. Jeśli mamy taką opcję, to można połowę czasu piec grzałką od spodu. Ja piekłam ok. 30minut. Przed podaniem ostudzić.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/02/Szarlotka-z-kremem-budyniowym.html