ßßß Cookit - przepis na Maślane ministrudle

Maślane ministrudle

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 65
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 200 mililitrów
drożdże suszone 2 sztuk
cukier 50 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
rodzynki 200 gramów
rum 4 łyżek stołowych
masło 350 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
migdały mielone 100 gramów
migdały 150 gramów
cukier puder 150 gramów
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego mleka i odstawić na 10 minut. Do przesianej maki wlać drożdże, dodać 2 łyżki cukru i zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Umyte, osączone rodzynki skropić rumem. Roztopić 200g masła, dodać do niego 100ml mleka, 50g cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny oraz mielone migdały. Całość zagnieść z ciastem i wymieszać z rodzynkami i 100g siekanych migdałów. Ciasto odstawić jeszcze na 45 minut.
Z ciasta formować kulki na kształt dużego orzecha włoskiego i układać na 3 blachach wyścielonych papierem do pieczenia, po 22 sztuki. Łyżką porobić zagłębienia. Stopić 150g masła, polową posmarować ciastka, rozłożyć na nich pozostałą część siekanych migdałów i lekko docisnąć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeszcze gorące ciastka posmarować pozostałym masłem i posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9910/Maslane-ministrudle