Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 65(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 200 mililitrów
drożdże suszone 2 sztuk
cukier 50 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
rodzynki 200 gramów
rum 4 łyżek stołowych
masło 350 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
migdały mielone 100 gramów
migdały 150 gramów
cukier puder 150 gramówWykonanie:
Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego
mleka i odstawić na 10 minut. Do przesianej
maki wlać
drożdże, dodać 2 łyżki
cukru i zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Umyte, osączone
rodzynki skropić
rumem. Roztopić 200g
masła, dodać do niego 100ml
mleka, 50g
cukru,
cukier waniliowy,
sól,
skórkę z cytryny oraz mielone
migdały. Całość zagnieść z
ciastem i wymieszać z
rodzynkami i 100g siekanych
migdałów. Ciasto odstawić jeszcze na 45 minut.Z ciasta formować kulki na kształt dużego
orzecha włoskiego i układać na 3 blachach wyścielonych papierem do pieczenia, po 22 sztuki. Łyżką porobić zagłębienia. Stopić 150g
masła,
polową posmarować
ciastka, rozłożyć na nich pozostałą część siekanych
migdałów i lekko docisnąć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeszcze gorące
ciastka posmarować pozostałym
masłem i posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: