Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
rodzynki 400 gramów
skórka pomarańczowa 100 gramów
skórka cytrynowa 100 gramów
rum 6 łyżek stołowych
mleko 200 mililitrów
drozdże suszone 14 gramów
masło 200 gramów
cukier 175 gramów
migdały mielone 100 gramówmarcepan 50 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 500 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowychplastry
pomarańczy kandyzowane według uznaniaWykonanie:Wypłukane, osączone
rodzynki,
skórkę cytrynową i
pomarańczową skropić
rumem i pozostawić na 3 h lub na noc.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, połączyć z pokrojonym marcepanem,
jajkami, mielonymi
migdałami. Zagnieść z
drożdżami i
mąką. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodać
bakalie z
rumem i znów zagnieść. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej
bułka tartą formy do babek i pozostawić jeszcze na 15 minut. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Ostudzona posypać
cukrem pudrem i ozdobić plasterkami
pomarańczy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: