Wykonanie
Gugelhupf. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pewien świąteczny, starogermański specjał. Do dziś cieszy się wielką popularnością we wszystkich krajach niemieckojęzycznych, a jest...
drożdżową babką z
rodzynkami. Po prostu. Po raz pierwszy usłyszałam o Gugelhupf wiele lat temu, ale jakoś nie czułam potrzeby, by wziąć babę na warsztat. Dopiero w tym roku mnie naszło, za to ze zdwojoną mocą. W poszukiwaniu ciekawego przepisu, trafiłam na różne ciekawostki dotyczące genezy. Okazuje się, że historie o babich początkach są 2 i w dodatku na wzajem się wykluczające. Pierwsza opowiada o
trzech królach, którzy wracając z Betlejem przejeżdżali przez francuską część Alzacji. Okoliczni mieszkańcy byli tak faktem tym zachwyceni, że na cześć ich królewskich mości upiekli ciasto przypominające kształtem turban, który jeden z królów nosił na głowie.Druga legenda
mówi, że babę Gugelhupf wymyślono w Austrii oraz że rozprzestrzeniła się w Europie za sprawą
Marii Antoniny, królowej Francji i arcyksiężniczki Austrii w jednej osobie.Bez względu na to, której opowieści dacie wiarę, spójrzcie przychylnym
okiem na recepturę, gdyż jest tego warta.GugelhupfŹródło: www.germanfoodguide.comSkładniki:1/2 szklanki
rodzynek5 łyżek
soku pomarańczowego2 łyżki
cukru5 łyżek
rumu3 1/8 szklanki
mąki pszennej + dodatkowo 1 1/2 łyżki1 opakowanie
suszonych drożdży (7g)szczypta
soli3/4 szklanki
cukru pudru + dodatkowo 1 łyżka1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka świeżo startej skórki z
pomarańczy315g
masła6 jaj1szklanka drobno siekanych
migdałów1/4 szklanki mielonych
migdałówWykonanie:W rondelku umieszczamy
sok pomarańczowy i
cukier. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i łączymy z
rumem. Powstałym płynem zalewamy
rodzynki i odstawiamy je na minimum 4 godziny.
Mąkę mieszamy z suchymi
drożdżami,
solą,
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
pomarańczową skórką.
Masło kroimy w kosteczki i wrzucamy do naczynia z suchymi składnikami. Ucieramy razem. Następnie, kolejno dodajemy
jaja, nie przerywając ucierania. Kolejne wrzucamy dopiero, gdy poprzednie zmiesza się już z
ciastem. Odsączamy na sicie
rodzynki i również dodajemy do ciasta. Podobnie postępujemy z siekanymi
migdałami.Formę smarujemy
masłem i wysypujemy mielonymi
migdałami. Umieszczamy w niej ciasto dociskając rękami, by równomiernie się rozłożyło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut.Następnie pieczemy w temperaturze 160C przez ca 45 minut.Gotowość, tradycyjnie, sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie jeszcze przez 20 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie wyjmujemy babę. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, po czym posypujemy ją
cukrem pudrem.Życzę Wam Smacznego!