ßßß Cookit - przepis na Sos tzatziki

Sos tzatziki

Wykonanie

« Powrót  
Sos tzatziki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 5 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
pieprz biały według uznania
sól według uznania
koperek 4 łyżek deserowych
oliwa 3 łyżek stołowych
ocet z białego wina 2 łyżek stołowych
jogurt naturalny 500 gramów
czosnek 3 ząbki
ogórek sałatkowy 1 sztuk
Wykonanie:
Ogórek i czosnek obrać. Ogórek zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z jogurtem, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos schłodzić.
Uwagi:
Koperek w gałązce
Kuchnia Grecka
Sosy i pasty
Komentarze:
Autor: wera
Data: 2011-06-27
właśnie wróciłam z Krety i potwierdzam grecy używają wyciśniętego nie obranego ogórka, koperek, pieprz, sól, czosnek i oliwę a jogurt musi być bardzo gęsty
Autor: aga
Data: 2009-09-19
wlasnie ze rodowici grecy dodaja koperek
Autor: Rafał
Data: 2007-07-23
Popieram Monikę, ogórka nie obieramy. Koperek i ocet też nie wchodzi w grę. 1. Wyciskamy czosnek, który następnie solimy; 2. Ogórek (nieobrany) trzemy na drobnej tarce i odciskamy; 3. Mieszamy ogórek z czosnkiem odstawiamy na 5-10 minut 4. Teraz mieszamy to z jogurtem, dodajemy do smaku biały pieprz i drobno posiekane 3-4 listki mięty PS. Aby uzyskać gęściejszy sos do jogurtu można dodać ser feta.
Autor: Ania
Data: 2007-07-11
ja jadłam w Grecji z ogórkiem kiszonym- o niebo lepsze.
Autor: Monika
Data: 2006-11-05
Rodowici Grecy nie przyrzadzaja tego sosu z koperkiem ani z octem i pierwszy raz w zyciu słysze ze do tego sosu obiera sie ogórek.A poza tym to ten starty ogórek musi być mocno wyciśniety
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1192/Sos-tzatziki