Wykonanie
« Powrót  
Sos tzatzikiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 5 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
pieprz biały według uznania
sól według uznania
koperek 4 łyżek deserowych
oliwa 3 łyżek stołowych
ocet z
białego wina 2 łyżek stołowych
jogurt naturalny 500 gramów
czosnek 3 ząbki
ogórek sałatkowy 1 sztukWykonanie:
Ogórek i
czosnek obrać.
Ogórek zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z
jogurtem, dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek,
oliwę,
ocet i posiekany
koperek. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Sos schłodzić.Uwagi:
Koperek w gałązceKuchnia GreckaSosy i pastyKomentarze:Autor:
weraData: 2011-06-27właśnie wróciłam z Krety i potwierdzam grecy używają wyciśniętego nie obranego
ogórka,
koperek,
pieprz,
sól,
czosnek i
oliwę a
jogurt musi być bardzo gęstyAutor: agaData: 2009-09-19wlasnie ze rodowici grecy dodaja
koperekAutor: RafałData: 2007-07-23Popieram Monikę,
ogórka nie obieramy.
Koperek i
ocet też nie wchodzi w grę. 1. Wyciskamy
czosnek, który następnie solimy; 2.
Ogórek (nieobrany) trzemy na drobnej tarce i odciskamy; 3. Mieszamy
ogórek z
czosnkiem odstawiamy na 5-10 minut 4. Teraz mieszamy to z
jogurtem, dodajemy do smaku
biały pieprz i drobno posiekane 3-4 listki
mięty PS. Aby uzyskać gęściejszy sos do
jogurtu można dodać
ser feta.Autor: AniaData: 2007-07-11ja jadłam w Grecji z
ogórkiem kiszonym- o niebo lepsze.Autor: MonikaData: 2006-11-05Rodowici Grecy nie przyrzadzaja tego sosu z
koperkiem ani z
octem i pierwszy raz w zyciu słysze ze do tego sosu obiera sie
ogórek.A poza tym to ten starty
ogórek musi być mocno wyciśnietyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: