ßßß Cookit - przepis na Owocowy tort - Mascarpone

Owocowy tort - Mascarpone

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
sól 1 szczypta
mąka 40 gramów
mąka ziemniaczana 10 gramów
likier o smaku whisky 2 łyżek stołowych
truskawki 500 gramów
twarożek 250 gramów
serek mascarpone 250 gramów
śmietana kremówka 250 gramów
olejek migdałowy według uznania
cukier waniliowy 1 sztuk
Śmietan-fix 1 sztuk
pistacje według uznania
Wykonanie:
Ubić białka na sztywno z solą i 50g cukru, dodać pojedynczo żółtka, wymieszane mąki i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach na jasno zloty kolor, wystudzić. Biszkopt skropić likierem. 200g oczyszczonych truskawek pokroić w kostkę. Oba serki zmiksować z cukrem i kilkoma kroplami olejku. śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęszczaczem, połączyć z masą serową. Do szprycy nałożyć 6 łyżek kremu, a do pozostałego dodać pokrojone truskawki. Wyłożyć na biszkopt i wstawić na 30 minut do lodówki. Brzegi tortu ozdobić kleksami wyciśniętymi z masy serowej. 5 truskawek z szypułkami przekroić na pół, każdą połówkę ozdobić odrobina kremu i ułożyć na torcie. ciasto udekorować reszta truskawek i drobno posiekanymi pistacjami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9030/Owocowy-tort---Mascarpone