ßßß
Sezon na owoce w pełni aż żal było nie wykorzystać pięknych lekko kwaśnych truskawek i rabarbaru. Sezon na rabarbar powoli dobiega końca.Moim zdaniem jest to idealne połączeni bezy z rabarbarem z masą serowa smaki się wzajemnie uzupełnią. Jest idealne w smaku nie za słodkie,nie za kwaśne.Składniki4 jajka10 dag margaryny30 dag cukruszczypta soli1 torebka cukru waniliowego25 dag mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia80 dag rabarbaru6 dag mąki ziemniaczanejszczypta waniliimasa500 ml śmietany 30%25dag serek mascarpone3 śmietan fix3 łyżki cukru pudrusok z cytryny
Do dekoracjitruskawkiśmietan fix
WykonanieDo miski włożyłam margarynę,10 dag cukru ,szczyptę soli, cukier waniliowy, szczypta wanilii następnie dokładnie utarłam na puszystą masę, następnie dodałam żółtka wyrobiłam ciasto. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia następnie dodałam do masy jajecznej i wyrobiłam na gładko. Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy 35cm.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowałam margaryną obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy tj wyłożyłam dno i boki ciastem,spód ponakłuwałam i schłodziłam.Rabarbar cienki umyłam i pokroiłam na kawałki, obtoczyłam w mące ziemniaczanej.Białka ubiłam na sztywno,powoli dodałam 20 dag cukru, małymi porcjami dodawałam rabarbar. Następnie masę bezową wyłożyłam na ciasto.Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po 45 minutach przykryłam papierem do pieczenia i piekłam jeszcze 15-20 minutCiasto wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.Masa serowaśmietanę ubiłam na sztywno dodałam cukier puder ze śmietan Fix , sok z cytryny dokładnie wymieszałam. Do śmietany małymi porcjami dodałam serek dokładnie wymieszałam.Ostudzone ciasto posypałam śmietan fix następnie wyłożyłam masę serową zrobiłam dekoracje z truskawek i mięty.