Wykonanie

Sezon na
owoce w pełni aż żal było nie wykorzystać pięknych lekko kwaśnych
truskawek i
rabarbaru. Sezon na
rabarbar powoli dobiega końca.Moim zdaniem jest to idealne połączeni
bezy z
rabarbarem z masą serowa smaki się wzajemnie uzupełnią. Jest idealne w smaku nie za słodkie,nie za kwaśne.Składniki4
jajka10 dag
margaryny30 dag
cukruszczypta
soli1 torebka
cukru waniliowego25 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 dag
rabarbaru6 dag
mąki ziemniaczanejszczypta
waniliimasa500 ml
śmietany 30%25dag
serek mascarpone3
śmietan fix3 łyżki
cukru pudrusok z cytryny
Do dekoracji
truskawkiśmietan fix
WykonanieDo miski włożyłam
margarynę,10 dag
cukru ,szczyptę
soli,
cukier waniliowy, szczypta
wanilii następnie dokładnie utarłam na puszystą masę, następnie dodałam
żółtka wyrobiłam ciasto.
Mąkę wymieszałam z
proszkiem do pieczenia następnie dodałam do masy jajecznej i wyrobiłam na gładko. Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy 35cm.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowałam
margaryną obsypałam
bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy tj wyłożyłam dno i boki
ciastem,spód ponakłuwałam i schłodziłam.
Rabarbar cienki umyłam i pokroiłam na kawałki, obtoczyłam w
mące ziemniaczanej.
Białka ubiłam na sztywno,powoli dodałam 20 dag
cukru, małymi porcjami dodawałam
rabarbar. Następnie masę
bezową wyłożyłam na ciasto.Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po 45 minutach przykryłam papierem do pieczenia i piekłam jeszcze 15-20 minutCiasto wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.Masa serowa
śmietanę ubiłam na sztywno dodałam
cukier puder ze
śmietan Fix ,
sok z cytryny dokładnie wymieszałam. Do
śmietany małymi porcjami dodałam
serek dokładnie wymieszałam.Ostudzone ciasto posypałam
śmietan fix następnie wyłożyłam masę
serową zrobiłam dekoracje z
truskawek i
mięty.