ßßß Cookit - przepis na Bardzo pyszne ciasto bezowe z rabarbarem i truskawkami

Bardzo pyszne ciasto bezowe z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Sezon na owoce w pełni aż żal było nie wykorzystać pięknych lekko kwaśnych truskawek i rabarbaru. Sezon na rabarbar powoli dobiega końca.Moim zdaniem jest to idealne połączeni bezy z rabarbarem z masą serowa smaki się wzajemnie uzupełnią. Jest idealne w smaku nie za słodkie,nie za kwaśne.
Składniki
4 jajka
10 dag margaryny
30 dag cukru
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 dag rabarbaru
6 dag mąki ziemniaczanej
szczypta wanilii
masa
500 ml śmietany 30%
25dag serek mascarpone
3 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
Do dekoracji
truskawki
śmietan fix
Wykonanie
Do miski włożyłam margarynę,10 dag cukru ,szczyptę soli, cukier waniliowy, szczypta wanilii następnie dokładnie utarłam na puszystą masę, następnie dodałam żółtka wyrobiłam ciasto. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia następnie dodałam do masy jajecznej i wyrobiłam na gładko. Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy 35cm.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowałam margaryną obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy tj wyłożyłam dno i boki ciastem,spód ponakłuwałam i schłodziłam.
Rabarbar cienki umyłam i pokroiłam na kawałki, obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
Białka ubiłam na sztywno,powoli dodałam 20 dag cukru, małymi porcjami dodawałam rabarbar. Następnie masę bezową wyłożyłam na ciasto.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po 45 minutach przykryłam papierem do pieczenia i piekłam jeszcze 15-20 minut
Ciasto wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.
Masa serowa
śmietanę ubiłam na sztywno dodałam cukier puder ze śmietan Fix , sok z cytryny dokładnie wymieszałam. Do śmietany małymi porcjami dodałam serek dokładnie wymieszałam.
Ostudzone ciasto posypałam śmietan fix następnie wyłożyłam masę serową zrobiłam dekoracje z truskawek i mięty.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/06/bardzo-pyszne-ciasto-bezowe-z.html