ßßß Cookit - przepis na Puszysty biszkopt, słodkie truskawki i śmietankowy krem - rolada!

Puszysty biszkopt, słodkie truskawki i śmietankowy krem - rolada!

nazwa

Wykonanie

Wyszło słońce, chyba dlatego, że na poprawę humoru kupiłam truskawki.
Przyniosłam je do domu i miały być do zjedzenia od razu, umyte tylko. Ale przypomniałam sobie ten smak... delikatny biszkopt, masa z serka mascarpone oraz słodkiej śmietany z odrobiną wanilii i truskawki właśnie... Powstała rolada, wygodna do krojenia i elegancka do podania. Niby tylko trzy rzeczy ale w jak udanej kompozycji! Pysznie.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250g serka mascaropne
200ml śmietany kremówki
1/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300g truskawek
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypywać po woli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łyżką, aby masa nie opadła. Dodać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach ok 34cm na 30 wyłożyć papier do pieczenia i wlać ciasto.
Piec ok 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i wystudzić przez chwilę, jak przestanie być gorący, zwinąć wraz z papierem i odłożyć.
Do miski włożyć serek, wlać śmietankę i dodać cukier. Ubijać przez chwilę, dodać ekstrakt i miksować, aż masa zgęstnieje.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry.
Delikatnie rozwinąć biszkopt (może popękać, więc należy robić to ostrożnie. Ułożyć truskawki, posmarować warstwą masy. Delikatnie zwinąć roladę.
Posypać cukrem puderm.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/07/puszysty-biszkopt-sodkie-truskawki-i.html