Wykonanie
Wyszło słońce, chyba dlatego, że na poprawę humoru kupiłam
truskawki.Przyniosłam je do domu i miały być do zjedzenia od razu, umyte tylko. Ale przypomniałam sobie ten smak... delikatny
biszkopt, masa z
serka mascarpone oraz słodkiej
śmietany z odrobiną
wanilii i
truskawki właśnie... Powstała rolada, wygodna do krojenia i elegancka do podania. Niby tylko trzy rzeczy ale w jak udanej kompozycji! Pysznie.
Składniki:
Biszkopt:5
jajek3/4 szkl
cukru1 szkl
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:250g
serka mascaropne200ml
śmietany kremówki1/3 szkl
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii300g
truskawekPrzygotowanie:
Jajka ubić z
cukrem do białości.
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną oraz
proszkiem do pieczenia. Wsypywać po woli do ubitych
jajek i mieszać delikatnie łyżką, aby masa nie opadła. Dodać
olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Na blaszkę o wymiarach ok 34cm na 30 wyłożyć papier do pieczenia i wlać ciasto.Piec ok 40 minut w temperaturze 160 stopni.Upieczony
biszkopt wyjąć z blaszki i wystudzić przez chwilę, jak przestanie być gorący, zwinąć wraz z papierem i odłożyć.Do miski włożyć
serek, wlać
śmietankę i dodać
cukier. Ubijać przez chwilę, dodać ekstrakt i miksować, aż masa zgęstnieje.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry.Delikatnie rozwinąć
biszkopt (może popękać, więc należy robić to ostrożnie. Ułożyć
truskawki, posmarować warstwą masy. Delikatnie zwinąć roladę.Posypać
cukrem puderm.Smacznego :)