ßßß
Składniki:Biszkopt:5 jajek3/4 szkl cukru1 szkl mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:250g serka mascaropne200ml śmietany kremówki1/3 szkl cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii300g truskawekPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypywać po woli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łyżką, aby masa nie opadła. Dodać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Na blaszkę o wymiarach ok 34cm na 30 wyłożyć papier do pieczenia i wlać ciasto.Piec ok 40 minut w temperaturze 160 stopni.Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i wystudzić przez chwilę, jak przestanie być gorący, zwinąć wraz z papierem i odłożyć.Do miski włożyć serek, wlać śmietankę i dodać cukier. Ubijać przez chwilę, dodać ekstrakt i miksować, aż masa zgęstnieje.Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry.Delikatnie rozwinąć biszkopt (może popękać, więc należy robić to ostrożnie. Ułożyć truskawki, posmarować warstwą masy. Delikatnie zwinąć roladę.Posypać cukrem puderm.Smacznego :)