ßßß Cookit - przepis na Sos polski

Sos polski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sok z cytryny 3 sztuk
śmietana 0,5 litrów
szczypiorek 2,5 pęczek
cebula 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1,5 łyżek stołowych
chrzan 0,5 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ugotowane na twardo, obrane jajka przekroić na pół. Utrzeć żółtka z sokiem cytrynowym na jednolitą masę. Rozprowadzić gęstą śmietaną, dodać posiekany szczypiorek, utartą na miazgę cebulę, posiekaną natkę oraz starty chrzan i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi białkami. Cześć śmietany można zastąpić majonezem (w proporcji: 1 część majonezu na 3 części śmietany). Gotowy sos wstawić na 2,5 godziny do lodówki. Podawać do jajek, mięs, wędlin i pasztetów.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Sosy i pasty
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11977/Sos-polski