Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sok z cytryny 3 sztuk
śmietana 0,5 litrów
szczypiorek 2,5 pęczek
cebula 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1,5 łyżek stołowych
chrzan 0,5 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Ugotowane na twardo, obrane
jajka przekroić na pół. Utrzeć
żółtka z
sokiem cytrynowym na jednolitą masę. Rozprowadzić gęstą
śmietaną, dodać posiekany
szczypiorek, utartą na miazgę
cebulę, posiekaną
natkę oraz starty
chrzan i wymieszać. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi
białkami. Cześć
śmietany można zastąpić
majonezem (w proporcji: 1 część
majonezu na 3 części
śmietany). Gotowy sos wstawić na 2,5 godziny do lodówki. Podawać do
jajek,
mięs,
wędlin i pasztetów.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajSosy i pastyWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: