Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
sznycle wieprzowe 8 sztuk
szynka, plastry 8 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
sos pesto 2 łyżek stołowych
makaron wstążki 400 gramów
szpinak mrożony 1 kilogramów
pomidory 4 sztuk
szalotki 4 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
szałwia, pęczek 0,5 sztuk
parmezan tarty 4 łyżek stołowychgouda starty 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso płasko rozbić. Kotlery z jednej strony posmarować
sosem pesto. Każdy kotlet przykryć plastrem
szynki. Złożyć na pół i spiąć wykałaczką. Smażyć 6 minut na rozgrzanym
oleju. W trakcie smażenia często odwracać. Na koniec oprószyć
solą i
pieprzem.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić. Umyte
pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami, a miąższ pokroić w paseczki. Oczyszczone
szalotki pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na
maśle, dodać
mrożony szpinak i chwilę dusić razem. Przyprawić do smaku i wymieszać z
pomidorami i
makaronem. Posmarować tłuszczem dużą formę żaroodporną, wypełnić
makaronem ze
szpinakiem. Na wierzchu ułożyć sznycle, posypać listkami
szałwii z mieszanką
serów. Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-30super, bardzo mi sie podoba;)Autor: martunia0704Data: 2009-04-21Lepszej zapiekanki nie jadłam!Autor: pawlo1404Data: 2008-12-11Zapiekanka rewelacyjna!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: