Wykonanie
Czy u Was też jest już wiosna?U mnie jest już i za oknem i w głowie!Zbliża się Wielkanoc - moje ulubione święto. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w Bydgoszczy, w sklepach, już wdzięczą się
baranki cukrowe itd :DHumor mi dopisuje ....i apetyt też! :)Pomyślnie zdana sesja już za mną. I pomyśleć, że został mi już tylko rok studiów do końca.A dziś mam dla Was
mięsko!Bardzo pysznie przyrządzona
polędwica wieprzowa.
Sos jest banalnie prosty ale przepyszny.Na prawdę polecam.
Składniki:polędwiczka wieprzowa
miód - ok 5 łyżek
musztarda - ok 5 łyżek
śmietana 3 łyżki
olejmakaron - ja użyłam jajeczny, wstążki
pomidorki koktajlowe
sólpieprzoreganobazyliamrożony szpinak ok. 200g
Wykonanie:
Polędwicę kroję w plastry - ok 1,5cm. Wkładam ją do miski i mieszam z 2 łyżkami
musztardy i 2 łyżkami
miodu. Wstawiam do lodówki na godzinę. Całość
solę i
pieprzę. W dużym woku podsmażam
szpinak na
oleju. Dodaję
makaron. Mój był świeży i nie trzeba było go wcześniej gotować. Całość doprawiam solidnie
oregano,
bazylią,
solą. Na sam koniec, tuż przed podaniem dodaję
pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół.Czas na nasze
mięsko.Wyjmuję z lodówki i wrzucam na patelnie, na rozgrzany
olej. Całość podsmażam, W osobnej misce mieszam 3 łyżki
miodu, 3 łyżki
musztardy i 3 łyżki
śmietany. Taki sos wlewam na patelnie do
mięska gdy jest już porządni podsmażone. Mieszam i smażę ostatnie kilka minut aby sos odrobinę się podgrzał i zgęstniał. Smacznego!