Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
por 1 sztukpapryczka zielona ostra 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
wywar z
mięsa drobiowego 3 szklanek
serek kremowy topiony 4 łyżek stołowych
fasolka flageolet konserwowa 1 puszka
bazylia 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną białą część
pora pokroić w pół centymetrowe talarki, a papryczkę drobno posiekać.
Masło rozgrzać w garnku i chwile dusić na nim
pora oraz
paprykę, stopniowo podlewając
bulionem.
Ser topiony utrzeć z kilkoma łyżkami gorącego
bulionu. Gdy
por i
papryka zmiękną, dodać
fasolkę, rozpuszczony
ser i
zioła. Doprawić
sola oraz
pieprzem. Podgrzewać zupę jeszcze 2 minuty, nie dopuszczając do wrzenia. Posypać gałka i podawać z grzankami z
białego pieczywa. Można też dodać paseczki
szynki.Uwagi:
Bazylię można zastąpić
tymiankiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: