ßßß Cookit - przepis na Zielona zupa

Zielona zupa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
por 1 sztuk
papryczka zielona ostra 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
wywar z mięsa drobiowego 3 szklanek
serek kremowy topiony 4 łyżek stołowych
fasolka flageolet konserwowa 1 puszka
bazylia 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną białą część pora pokroić w pół centymetrowe talarki, a papryczkę drobno posiekać. Masło rozgrzać w garnku i chwile dusić na nim pora oraz paprykę, stopniowo podlewając bulionem. Ser topiony utrzeć z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Gdy por i papryka zmiękną, dodać fasolkę, rozpuszczony ser i zioła. Doprawić sola oraz pieprzem. Podgrzewać zupę jeszcze 2 minuty, nie dopuszczając do wrzenia. Posypać gałka i podawać z grzankami z białego pieczywa. Można też dodać paseczki szynki.
Uwagi:
Bazylię można zastąpić tymiankiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11154/Zielona-zupa