Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
margaryna 1 kostek
jajka 4 sztuk
cukier 285 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
kakao 3 łyżek stołowych
mleko 900 mililitrów
mleko 5 łyżek stołowych
woda mineralna 4 łyżek stołowych
wiśnie 1 kilogramów
sok wiśniowy 600 mililitrów
budyń waniliowy 2 sztuk
Śmietan-fix 1 sztuklistki
melisy według uznania
śmietana kremowa 250 gramówWykonanie:
Miękką margarynę,
jajka, 200g
cukru oraz
sól i 1
cukier waniliowy utrzeć na gładka masę, dodać
mąkę wymieszaną z
kakao i proszkiem na zamianę z 5 łyżkami
mleka. ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach, wystudzić.Wymieszać
mąkę ziemniaczaną z
wodą mineralną i 4 łyżkami soku. Pozostały sok zagotować i zagęścić
mąką z
sokiem, gotować jeszcze minutę, dodać
wiśnie. Kompot rozłożyć na cieście tak, by powstały smugi, pozostawiając
między nimi wolne przestrzenie.Wymieszać 100ml
mleka z
budyniem i 60g
cukru. pozostałe
mleko zagotować i ugotować
budyń. Rozłożyć go na cieście w wolnych przestrzeniach
między smugami z kompotu. Wstawić na 2h do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Ciasto pokroić na kawałki i każdy ozdobić kleksem z
bitej śmietany i listkiem
melisy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: