ßßß Cookit - przepis na Budyniowe kawałki

Budyniowe kawałki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
margaryna 1 kostek
jajka 4 sztuk
cukier 285 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
kakao 3 łyżek stołowych
mleko 900 mililitrów
mleko 5 łyżek stołowych
woda mineralna 4 łyżek stołowych
wiśnie 1 kilogramów
sok wiśniowy 600 mililitrów
budyń waniliowy 2 sztuk
Śmietan-fix 1 sztuk
listki melisy według uznania
śmietana kremowa 250 gramów
Wykonanie:
Miękką margarynę, jajka, 200g cukru oraz sól i 1 cukier waniliowy utrzeć na gładka masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem na zamianę z 5 łyżkami mleka. ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach, wystudzić.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą mineralną i 4 łyżkami soku. Pozostały sok zagotować i zagęścić mąką z sokiem, gotować jeszcze minutę, dodać wiśnie. Kompot rozłożyć na cieście tak, by powstały smugi, pozostawiając między nimi wolne przestrzenie.
Wymieszać 100ml mleka z budyniem i 60g cukru. pozostałe mleko zagotować i ugotować budyń. Rozłożyć go na cieście w wolnych przestrzeniach między smugami z kompotu. Wstawić na 2h do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Ciasto pokroić na kawałki i każdy ozdobić kleksem z bitej śmietany i listkiem melisy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9013/Budyniowe-kawalki