ßßß Cookit - przepis na Sos choron

Sos choron

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pasty pomidorowej 2 łyżek stołowych
małe cebulki 2 sztuk
ocet winny 3 łyżek stołowych
białe wytrwane wino 3 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
margaryna 250 gramów
estragon 1 gałązki
rozgniecione ziarna białego pieprzu 1/2 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Cebulki obrać i drobno posiekać. Do małego garnka wlać wino, ocet, dodać cebulki,
gałązkę estragonu i rozgniecione ziarna pieprzu. Gotować na małym
ogniu, aż płyn odparuje do 2/3 objętości. Zdjąć z ognia, przecedzić i ponownie wlać do garnka.
Garnek wstawić
do naczynia z gorącą wodą, dodać żółtka, odrobinę soli i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia, aby żółtka się
nie ścięły.
Małymi porcjami dodawać margarynę i ubijać, aż cały sos nabierze jednolitej konsystencji.
Niektóre przepisy polecają dodanie do sosu liści laurowych, czosnku i tymianku. Pod koniec przygotowywania można dodać świeżo pokrojony
estragon i kilka kropli soku cytrynowego. Pod koniec dodajemy pastę pomidorową.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Sosy i pasty
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6101/Sos-choron