ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 250 gramówżółtka 3 sztukszalotka 2 sztukwino białe wytrawne 3 łyżek stołowychocet winny 3 łyżek stołowychestragon 1 łyżek stołowychpieprz biały według uznaniaczosnek 0,5 ząbkipieprz Cayenne 1 szczyptasok z cytryny 1 łyżek deserowychsól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, posiekaną szalotkę dać do rondla, wlać wlać wino oraz ocet, dodać listki estragonu (szczyptę odłożyć) oraz rozgniecione ziarna białego pieprzu i gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje do 2/3 objętości. przetrzeć przez sito i ponownie wlać do garnka, przestudzić.Garnek wstawić do naczynia z gorąca wodą. Do wina z octem i szalotką dodać żółtka oraz szczyptę sopli. Ubijając trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Nie doprowadzając do wrzenia, podgrzewać do momentu, aż ślady pozostawione przez trzepaczkę na powierzchni sosu utrzymywać się będą przez kilka sekund.Do masy żółtkowej małymi porcjami dodawać zimne masło i nadal ubijać, aż sos uzyska jedwabistą konsystencję. Oczyszczony czosnek drobno posiekać i dodać do sosu. Wsypać odłożone listki estragonu, doprawić do smaku szczyptą pieprzu cayenne, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać do ryb, steków i warzyw.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: