ßßß Cookit - przepis na Sos bearneński

Sos bearneński

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 250 gramów
żółtka 3 sztuk
szalotka 2 sztuk
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowych
ocet winny 3 łyżek stołowych
estragon 1 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
czosnek 0,5 ząbki
pieprz Cayenne 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną, posiekaną szalotkę dać do rondla, wlać wlać wino oraz ocet, dodać listki estragonu (szczyptę odłożyć) oraz rozgniecione ziarna białego pieprzu i gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje do 2/3 objętości. przetrzeć przez sito i ponownie wlać do garnka, przestudzić.
Garnek wstawić do naczynia z gorąca wodą. Do wina z octem i szalotką dodać żółtka oraz szczyptę sopli. Ubijając trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Nie doprowadzając do wrzenia, podgrzewać do momentu, aż ślady pozostawione przez trzepaczkę na powierzchni sosu utrzymywać się będą przez kilka sekund.
Do masy żółtkowej małymi porcjami dodawać zimne masło i nadal ubijać, aż sos uzyska jedwabistą konsystencję. Oczyszczony czosnek drobno posiekać i dodać do sosu. Wsypać odłożone listki estragonu, doprawić do smaku szczyptą pieprzu cayenne, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać do ryb, steków i warzyw.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11119/Sos-bearnenski