Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 250 gramów
żółtka 3 sztuk
szalotka 2 sztuk
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowych
ocet winny 3 łyżek stołowych
estragon 1 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
czosnek 0,5 ząbki
pieprz Cayenne 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, posiekaną
szalotkę dać do rondla, wlać wlać
wino oraz
ocet, dodać listki
estragonu (szczyptę odłożyć) oraz rozgniecione ziarna
białego pieprzu i gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje do 2/3 objętości. przetrzeć przez sito i ponownie wlać do garnka, przestudzić.Garnek wstawić do naczynia z gorąca
wodą. Do
wina z
octem i
szalotką dodać
żółtka oraz szczyptę
sopli. Ubijając trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Nie doprowadzając do wrzenia, podgrzewać do momentu, aż ślady pozostawione przez trzepaczkę na powierzchni sosu utrzymywać się będą przez kilka sekund.Do masy
żółtkowej małymi porcjami dodawać zimne
masło i nadal ubijać, aż sos uzyska jedwabistą konsystencję. Oczyszczony
czosnek drobno posiekać i dodać do sosu. Wsypać odłożone listki
estragonu, doprawić do smaku szczyptą
pieprzu cayenne,
solą oraz
sokiem z cytryny. Podawać do ryb,
steków i warzyw.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: